Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco- Διαμαρτυρία της ΛΑΕ έξω από τη Βουλή

Με συναίνεση  6 κομμάτων της Βουλής και ευρεία πλειοψηφία – 223 ψήφους υπέρ   και 25 κατά-  κυρώθηκε η συμφωνία για την μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ .

Το ΚΚΕ υπερψήφισε, ωστόσο, την τροπολογία για το Κερατσίνι και τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα, πλην αυτού για την συμμετοχή του Λιμενικού στην FRONTEX.
Η ΧΑ έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία την αρχή του και άρθρα του νομοσχεδίου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το άρθρο 10α, για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια τόνισε ότι «το περιεχόμενο, η ατζέντα, οι προοπτικές, οι δυνατότητες, το επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης, θα αποτυπωθεί από το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού» .
Ο Θοδωρής Δρίτσας, υπογράμμισε επίσης πως «η αξιοπιστία της χώρας υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από την κυβέρνηση» καθώς -όπως είπε- έχει σχεδιασμούς προοπτικής και όχι σχεδιασμούς κατανάλωσης». Επανερχόμενος δε στο ζήτημα της επιστολής της COSCO, έκανε λόγο για «νομική υπερβολή».

Τέλος, άσκησε κριτική στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, που, όπως ανέφερε ο υπουργός, αποτυπώνει πολύμηνη προσπάθεια των εργαζομένων και της κυβέρνησης να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα. «Καταψηφίστε, αντί να βάλετε πλάτη, ώστε οι εργασιακές σχέσεις να είναι ασφαλείς και σταθερές», είπε.

Εξω από τη βουλή η ΛΑΕ  με επικεφαλής τον Παν. Λαφαζάνη  πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας για το «χάρισμα με προίκα» του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO, .

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΛΑ.Ε συμμετείχαν δεκάδες μέλη και στελέχη της παράταξης  τα οποία ανάρτησαν στην είσοδο της Βουλής πανό με το σύνθημα: «ΕΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως  πως ούτε από τη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στο Λιμάνι , το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αλλά  ούτε και  από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε κάποια κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Σε δηλώσεις του στη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ξεπουλά το λιμάνι.

«Οι Κινέζοι εξευτέλισαν κυριολεκτικά την ελληνική δημοκρατία και τη Βουλή», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας:

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση, υπουργοί, βουλευτές, υπάρχει μόνο η Cosco, η οποία υπαγορεύει και οι βουλευτές ψηφίζουν», τονίζοντας πως η κυβέρνηση «ξεπουλά το λιμάνι και πληρώνει και από πάνω».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «σκάνδαλο των σκανδάλων», για «πελώριες πολιτικές ευθύνες» αλλά και για «κακουργηματικές ποινικές ευθύνες που θα αποδοθούν».

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο Πειραιάς κέντρο λαθρεμπορίου» υπογράμμισε και δήλωσε βέβαιος ότι «η πώληση θα ματαιωθεί» και ότι «οι Κινέζοι θα φύγουν κακήν κακώς».

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.