Με διαφωνίες ξεκινησε η διαπραγμάτευση -Προσπάθειες μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Με διαφωνίες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει αγώνα δρόμου μέχρι τον Δεκέμβριο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα μέτρα για το χρέος και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα θα τεθούν επί τάπητος τα δημοσιονομικά, με πρώτο θέμα στην «ατζέντα» το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου – Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) άρχισε στις 10 το πρωί και η ελληνική πλευρά θα κάνει μια νέα προσπάθεια προκειμένου να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου του 2015.

Η Αθήνα έχει από το 2015 να «φτιάξει» νέο Μεσοπρόθεσμο. Εφόσον δεν γίνει αυτό φέτος και γίνει του χρόνου, τότε το νέο πρόγραμμα θα εκτείνεται έως το 2021. Θα αφορά, δηλαδή, την τετραετία 2018-2021 και όχι τα έτη 2017-2020 που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα κοινωνικής πρόνοιας, με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Το κουαρτέτο θα επανέλθει μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου και θα μείνει μέχρι το EuroWorking Group που θα συνεδριάσει στα τέλη του ίδιου μήνα.

«Δεν θα δεχτούμε μείωση αφορολόγητου»

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τους Θεσμούς ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχτούμε μείωση του αφορολόγητου»

Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

Στον «αέρα» με το «καλημέρα»

Ισχυρά τα προσκόμματα των θεσμών με το που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ειδικού «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο προσήλθε στη συνάντηση με την πρόταση ο λογαριασμός αυτός να μετονομαστεί «προστατευμένος» από «ακατάσχετος». Φυσικά η διαφωνία δεν έγκειται στο «όνομα» του λογαριασμού, αλλά στο ποσό που θα μπορεί να κατασχεθεί. Το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές προέβλεπε προστασία για το 100% των χρημάτων που θα πιστώνονται σε αυτόν τον λογαριασμό, τον οποίο μία επιχείρηση θα μπορεί να τον δηλώνει ως «ακατάσχετο».

Το μέτρο δεν άρεσε από την αρχή στους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι πρόκειται για μια χαριστική ρύθμιση που έρχεται σε μια στιγμή που οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» κινούνται αυξητικά, οπότε θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία να κατάσχουν χρήματα και από αυτόν τον λογαριασμό.

Προκειμένου να μη «ναυαγήσει» η εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοίμασε νέα βελτιωμένη πρόταση που προβλέπει μικρότερο εύρος προστασίας των χρημάτων που θα εισρέουν σε αυτόν τον λογαριασμό.

http://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.