Με απώλειες υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, αβέβαιο το μέλλον της συγκυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού, με σοβαρές διαρροές από το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Η εξέλιξη αυτή, μετά και τους μόλις 153 ψήφους υπέρ του πολυνομοσχεδίου  επιβεβαιώνει ότι η συγκυβέρνηση έχει περιέλθει σε βαθιά κρίση και διαδικασία αποσύνθεσης.

Χιλιάδες λαού έδωσαν ξανά το παρών στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, διατρανώνοντας την απόφαση τους να συνεχίσουν τοναγώνα για να μην εφαρμοσθούν τα μνημονιακά μέτρα, να μην ψηφισθεί ο προϋπολογισμός, να φύγει η τροϊκανή συγκυβέρνηση  και να ανοίξει μια νέα προοδευτική σελίδα για τη χώρα.Οι  δυνάμεις καταστολής είχαν αποκλείσει από νωρίς το Μέγαρο της Βουλής καθώς και τις δύο πλευρές της οδού Β. Γεωργίου Α’ όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια ενώ σημειώθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια.

Αναλυτικότερα ο προϋπολογισμός για το 2013 εγκρίθηκε με 167 ψήφους,. 128 τα «όχι»,  4 τα «παρών» και 1 αποχή από τη ΔΗΜΑΡ, αυτή του Γιάννη Πανούση. Κασσής, Παραστατίδης, Βουδούρης, Μουτσινάς ψήφισαν όχι μαζί με την αντιπολίτευση. Από το ΠΑΣΟΚ οι Γκερέκου, Μπόλαρης, Ανδρουλάκης, Κουτσούκος ψήφισαν «παρών». «Ναι» ψήφισε ο Κ. Σκανδαλίδης και η Θ. Τζάκρη ενώ ο Θ. Σολδάτος από τη ΝΔ δήλωσε «παρών» στους προυπολογισμούς των Υπ. Ανάπτυξης και του Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης. Όχι στον προϋπολογισμό του Υπ. Οικονομικών από τον Γ. Κασαπίδη

Ο βουλευτής της ΝΔ του νομού Λευκάδας Θ. Σολδάτος που ψήφισε παρών για τους προυπολογισμούς των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας,τέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία αριθμεί πλέον 125 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 26. Το σύνολο μας κάνει 151 δηλαδή ακριβώς στο όριο της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.  Βέβαια, υπάρχει και η  ΔΗΜΑΡ ( 14 βουλευτές + 2 διαφωνούντες ) που σύμφωνα με δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη συνεχίζει  την στήριξη της στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ομως  είναι γεγονός ότι το «παρών» στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα για τα εργασιακά σκιάζει τη συνοχή της συγκυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς  δήλωσε ότι «η Ελλάδα έκανε ότι ήταν να κάνει, τώρα είναι η ώρα των δανειστών». Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «τα τα μέτρα είναι τα τελευταία και ότι τη δόση θα την πάρουμε σύντομα και στο ακέραιο», εξαπολύοντας επίθεση ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών με την υπερψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού στις αποσκευές του μεταβαίνει  στη σύνοδο  στο Eurogroup με στόχο την άμεση εκταμίευση της δόσης του δανείου και αποφυγή του διασυρμού από τις συνεχείς  υπαναχωρήσεις και απαιτήσεις  των Ευρωπαίων εταίρων.

 Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καταρρέει και οι κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό από τα νέα δυσβάστακτα μέτρα , ο  ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει την αντιπολιτευτική του πίεση μέσα και έξω από τη Βουλή ,  με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει εκλογές. ««Είστε χρεοκοπημένοι, τελειώσατε». Ψηφίσατε τα μέτρα σαν καλός και υπάκουος μαθητής,  τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας,  αλλά τη δόση δεν την πήρατε. Δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά εσείς στραβά αρμενίζετε και υποθηκεύετε το παρόν και το μέλλον, την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία του λαού».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.