Με εντάσεις και αντιπαραθέσεις ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ξεκίνησε σε έντονο κλίμα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στην Βουλή, με τον ομιλητή της Νέας Δημοκρατίας, να επιτίθεται σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ και με την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά σε επίσης έντονο ύφος. 

Ο Μάκης Βορίδης, κατά την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, έκανε λόγο για διαδικαστικό θέμα σχετικά με την απουσία Σαμαρά την οποία καυτηρίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δικαιολόγησε την αίτηση για ψήφο εμπιστοσύνης με βάση το χρονικό σημείο («βρισκόμαστε στο ήμισυ της κυβερνητικής θητείας») και επανέλαβε τα περί σωτηρίας της χώρας από το grexit χάρη στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012. Χαρακτήρισε μη ομαλό το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο «κατάφερε» όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση «δείχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπαίτιο της αποσταθεροποίησης αφού αντί για «εποικοδομητική κριτική» επιδόθηκε σε ύβρεις και απειλές την ώρα που οι κυβερνητικοί βουλευτές «προσπαθούσαν να κρατήσουν όρθια την πατρίδα». Μάλιστα, έκανε λόγο   και για «εγκληματικές οργανώσεις με το μανδύα πολιτικού κόμματος» και στην «τρομοκρατία της άκρας Αριστεράς». Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε «ρεαλιστική» τη μνημονιακή πολιτική επαναλαμβάνοντας τα περί κινδύνου εξόδου από το ευρώ και τα περί «τέλους του μνημονίου ενάμιση χρόνο νωρίτερα».  Κλείνοντας με διχαστικό τρόπο, συνέστησε «υπομονή» σε όσους έχουν ελπίδες να κερδίσουν τις εκλογές «γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν».

Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε αρνητικά τις διχαστικές αναφορές του Μ. Βορίδη καθώς και την απουσία Σαμαρά ο οποίος παραμένει άφαντος,αρκετές ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης που ο ίδιος προκάλεσε. «Έχετε κουρελιάσει τον Κανονισμό της Βουλής» είπε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές και επέκρινε τις εκκλήσεις τους για «εθνική συνεννόηση» την ώρα που λεηλατούν τη χώρα και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των τεράστιων ιδεολογικών διαφορών, είναι υπέρ της μέγιστης συνεννόησης, έστω και σε μικρά ζητήματα, και ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να είναι η από κοινού διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και η εγγραφή αυτού του χρέους στον προϋπολογισμό, συμπλήρωσε ο Π. Λαφαζάνης. «Διαβεβαιώνουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής που δε θα έχει εγγεγραμμένο αυτό το χρέος προς την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης ενώ  για το θέμα του χρέους  τόνισε: «Στο χρέος υπάρχει μόνο μία λύση και μία διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση από την Ολομέλεια

«Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση στην Ελλάδα» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης υπενθυμίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι φανατικός οπαδός της θεωρίας των δύο άκρων και η ΝΔ προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κινδυνολογία για τις καταθέσεις. Χαρακτήρισε τακτικισμό την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης και προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας για να μην μπορεί κανένας να τον αντικρούσει.

«Όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, να απευθυνθεί στο λαό» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναπτύχθηκαν στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν ευρεία ανταπόκριση ακόμα και σε ακροατήρια που μέχρι πρόσφατα ήταν προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας για τα νέα αντεργατικά μέτρα όπως το δικαίωμα στην ανταπεργία και τις ομαδικές απολύσεις. Αναρωτήθηκε ποιοι θέτουν αυτά τα αιτήματα και αν αληθεύει ότι κάποιοι μεμονωμένοι επιχειρηματίες απαιτούν νέες απορρυθμίσεις στα εργασιακά.

Τόνισε την ανάγκη για θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους που μέχρι τώρα είναι έρμαιο μεγάλων συμφερόντων. Όλα αυτά τα ονόματα των διαπλεκόμενων θα τα αποκαλύψει μέσα στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Όταν ο Δ. Σταμάτης ζήτησε «ονοματεπώνυμα», ο Γ. Δραγσάκης δήλωσε πως «και αυτό θα το δούμε αλλά το χρόνο θα τον καθορίσω εγώ». Ο εισηγητής το ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στον υπουργό Επικρατείας να ελέγξει τη σειρά των τροπολογιών που πέρασαν με ευθύνη του κου Μπαλτάκου «και μετά ξανασυζητάμε». Ο Δ. Σταμάτης τόνισε ότι οφείλει ο Γ. Δραγασάκης οφείλει να παοδείξει τις βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος της κυβέρνησης. 

Την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος βέβαια, είπε προς τον Μάκη Βορίδη ότι «είναι 5 και όχι 2 (όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ) τα χρόνια που εφαρμόζεται η υπεύθυνη πολιτική που έβγαλε τη χώρα από την κρίση» και ζήτησε «να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η μόνη δύναμη που υπερασπιζόταν τις πολιτικές λιτότητας όταν ακόμα η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή». 

Όπως έκαναν γνωστό οι εισηγητές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ, τα δυο κόμματα δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οι μεν πρώτοι γιατί «περιφρονούν όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό» και οι δε δεύτεροι γιατί η κυβέρνηση δεν αντιστέκεται στην τρόικα. Την κυβέρνηση θα καταψηφίσει και το ΚΚΕ γιατί όπως  επισήμανε η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική ενώ έντονη κριτική στη συγκυβέρνηση άσκησε και ο εισηγητής των ανεξάρτητων βουλευτών, Θόδωρος Παραστατίδης. 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.