Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, έρχονται οι Πρέσπες

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση, καθώς έλαβε την στήριξη 151 βουλευτών στην ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή. Το επόμενο πάντως κρίσιμο κοινοβουλευτικό ραντεβού για την κυβέρνηση έχει να κάνει με την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Υπενθυμίζεται πως έφθασε στην Αθήνα, το βράδυ της Τετάρτης, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία. Σε αυτήν διευκρινίζονται δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως απηύθυνε από το βήμα της Βουλής δημόσια πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διεξαγωγή debate για το συγκεκριμένο ζήτημα,«όποτε, όποτε κι όπου θέλει ο ίδιος, ακόμη και στον Σκάι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές της ΝΔ ωστόσο απέφευγαν να δώσουν σαφή απάντηση στο ζήτημα θολώνοντας ουσιαστικά τα νερά.

Από τη μεριά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «μια κυβέρνηση που αναζητά όχι τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας».

Ιδιαίτερα επιθετική υπήρξε στην τοποθέτησή της και η Φώφη Γεννηματά, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ορίσει άμεσα ημερομηνία εκλογών.

Τέλος, «γρίφος» παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κατά την ομιλία δεν ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο τα πράγματα αρκούμενος στην επισήμανση πως «ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δε σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ τη συμφωνίας, όμως πληροφορίες των τελευταίων ημερών τον έφεραν να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης κλίνει πλέον στο να ψηφίσει ο ίδιος «ναι» στην κύρωση των Πρεσπών και να αφήσει τους υπόλοιπους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς θα απέχει, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν. «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω» δήλωσε, μιλώντας στον Σκάι, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξήγησε ότι «θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του».

Ούτως ή άλλως η δεξιά στροφή και η διάλυση του Ποταμού έχουν ήδη κυρωθεί: Οι Ψαριανός, Αμυράς, όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας φέρονται να έχουν «κλείσει» τις υποψηφιότητες τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, σε ανάλογη κατεύθυνση θέλουν κάποιοι και τον Γιώργο Μαυρωτά, και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης  θα επιλέξει τον προσωπικό, πολιτικό του δρόμο μετά τις εκλογές.

Στο Κίνημα Αλλαγής οι διεργασίες μάλλον αποτυπώνονται στην έκρηξη της Φώφης Γεννηματά στο τέλος της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή – μια έκρηξη εμφανούς πολιτικής αγωνίας. Και η ακόλουθη δήλωσή της ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες επιβεβαιώνει ότι η πρώτη πηγή αυτής της αγωνίας είναι η απειλή οριστικής διάλυσης του ΚΙΝΑΛ και συρρίκνωσης του στα όρια του παλαιού και «όλου» ΠΑΣΟΚ.

Στο δια ταύτα, από την στιγμή που δεν υφίσταται κομματική πειθαρχία, η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο παραμένει ισχυρή προοπτική. Κι αποκτά ενδιαφέρον η περίπτωση του Δημήτρη Κρεμαστινού που δεν κρύβει την θετική του προσέγγιση στην συμφωνία των Πρεσπών αλλά έως τώρα τόνιζε στους συνομιλητές του ότι «δεν θα σπάσει την κομματική γραμμή».

Ανάλογο ενδιαφέρον αποκτά προφανώς και η πρόβλεψη που έκανε χθες το βράδυ στη Βουλή κυβερνητικό στέλεχος λέγοντας ότι «οι Πρέσπες θα πάρουν τελικά πλειοψηφία 151+». Όπως και το εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρά τις επόμενες ημέρες σε παρέμβαση υπέρ των Πρεσπών, στο πλαίσιο της πολιτικής που και ο ίδιος είχε ακολουθήσει ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών…

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.