Μαζικό συλλαλητήριο του Ε.Κ. Πειραιά: Όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους

Την απαίτηση να μη θυσιάζεται η ζωή και η υγεία κανενός εργαζόμενου στο βωμό της κερδοφορίας, διαδήλωσαν με μαζική, μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά εργαζόμενοι και νεολαία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

«Εδώ και δύο μέρες είμαστε στους δρόμους, μετατρέποντας τη θλίψη για το χαμό του συναδέλφου μας σε οργή και αγώνα», σημείωσε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης της πλατείας Κοραή  κατήγγειλε το γεγονός ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι «ταγμένοι» στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα αιτήματα για μέτρα προστασίας σαν «κόστος», «γραφειοκρατία» και «εμπόδιο» για τις δουλειές στα ναυπηγεία.

«Όλοι ζούμε και εργαζόμαστε, τελικά, σε μια τεράστια κοιλάδα των Τεμπών», τόνισε και εξήγησε πως στη ζυγαριά μπαίνουν από τη μια τα κέρδη και από την άλλη οι ζωές των εργαζομένων. «Μετριόμαστε και είμαστε λιγότεροι», σημείωσε. Όσον αφορά τα αίτια που στέρησαν τη ζωή σε έναν εργαζόμενο και οδήγησαν στον τραυματισμό άλλων δύο, στάθηκε στη μεγάλη εντατικοποίηση, στο ψαλίδισμα των ελέγχων. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή και πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος έλεγχος που είχε γίνει Σάββατο ήταν αυτός που έγινε για να ανακαλέσει απόφαση της προηγούμενης μέρας που είχε σταματήσει τις εργασίες σε πλοίο που υπήρχε αμίαντος.

Στο φόντο αυτό, ενημέρωσε για την πρώτη νίκη που πέτυχαν οι απεργοί, που υποχρέωσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει ΚΥΑ προκειμένου να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπως διεκδικεί εδώ και χρόνια το Συνδικάτο.

Η μεγάλη πορεία των εργατών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, εκεί που ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν εν ώρα εργασίας.
🏗 Το μήνυμα των εργατών είναι απλό και ηχηρό . Η συνεχής αύξηση της έντασης της εργασίας, δηλαδή η αύξηση του όγκου δουλειάς με παράλληλη μείωση του κόστους εργασίας τοποθετούν όλο και μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τον εργαζομένων. Εδώ και αρκετά χρόνια οι εργοδότες έχουν αποφασίσει πως για να αυξήσουν τα λεφτά στις τσέπες τους, θα ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους τους.
❌ Η υποστελέχωση, η έλλειψη ελέγχων και μέτρων ασφαλείας και η αυξημένη πίεση της εργασίας, αποτελούν μονόδρομο για εργατικά ατυχήματα! Αυτή η εξίσωση φυσικά οδηγεί πάντα σε νεκρούς της τάξης μας.
✊Οι εργάτες του Περάματος απαιτούν το αυτονόητο, να γίνουν τα πάντα, να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα χρειάζονται, ώστε να μην γυρνάμε σπίτι κάθε φορά και λιγότεροι.
 
Φωτογραφίες από την πορεία: Yannis Kemmos

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.