Μαζικές πορείες και καταλήψεις ενάντια στο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ- Ρίψη χημικών έξω από τη βουλή

Μαζικές  φοιτητικές πορείες και καταλήψεις  σχολών μετά από αποφάσεις των Γενικών συνελεύσεων  ενάντια στις  εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας. Ένταση  και χημικά της αστυνομίας κατά των φοιτητών έξω από τη Βουλή. 

Η πορεία προς τη Βουλή ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής από τα Προπύλαια και μέρος της συνεχίστηκε μέχρι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου θα γίνει συνέλευση για τον προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι φοιτητές αντιδρούν «ενάντια στις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για το νόμο πλαίσιο ως προς τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2, τα συμβούλια ιδρύματος-Αυτονόμηση των ιδρυμάτων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την μείωση εισαχθέντων, τον ορισμό της βάσης του 10 και την σύμπλευση των πανεπιστημίων με την αγορά».

Στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν τουλάχιστον 16 φοιτητικοί σύλλογοι που κάνουν λόγο για σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης στην δημόσια  Παιδεία και προειδοποιούν ότι με τα σχέδιά της οι φοιτητές θα οδηγηθούν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Στο φοιτητικό συλλαλητήριο επιτέθηκε η αστυνομία έξω από τη Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής όταν  οι διαδηλωτές προσπάθησαν να  σπάσουν  το φράγμα από τις κλούβες των ΜΑΤ στη λεωφόρο Β. Σοφίας. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, με τους φοιτητές να ανασυντάσσονται στην Πανεπιστημίου. 

 Σε συλλαλητήριο προχώρησε πλήθος φοιτητών και στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από την Καμάρα και συνεχίζοντας με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην κινητοποίηση με καταλήψεις και αποφάσεις Συλλόγων συμμετέχουν η Αρχιτεκτονική, το Ιστορικό- Αρχαιολογικό και το Φιλολογικό και στην πορεία το Γαλλικό, το Μουσικό, η Πληροφορική και η Ιατρική.

Καταλήψεις σε περισσότερες από 30 πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα , κατόπιν αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων. 

Οι φοιτητές καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ανώτατα ιδρύματα, να επανέλθει η ρύθμιση για το ακαδημαϊκό άσυλο στο καθεστώς προ των ψηφισθέντων -τον περασμένο Αύγουστο- αλλαγών στη σχετική διάταξη (Άρθρο 64 – Νόμος 4623/2019), καθώς και να αποσυρθούν οι επιμέρους διατάξεις για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, και υπονομεύουν τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.