Μήνυμα Τσακαλώτου προς Κομισιόν για ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου: Εάν έχετε άποψη, καταθέστε την στη Δικαιοσύνη

Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τις Βρυξέλλες, αν βρίσκονται σε «προνομιακή επιστημολογική θέση» να κρίνουν την υπόθεση, να καταθέσουν την άποψή τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, που ερευνά την υπόθεση, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θέση της για αποπολιτικοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών», ξεκαθάρισε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με την επιστολή που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , «στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη».
 
Υπενθυμίζει πως στην επιστολή της η Κομισιόν «διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση».
 
«Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα», συνεχίζει.
 
Επιπλέον σημειώνει ότι «ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της».
 
Επισημαίνει ακόμα πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
 
«Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του», καταλήγει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
 
Η Επίτροπος Μάριαν Τίσεν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), εξέφρασε την ανησυχία της για τις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 
Η Επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2010-2015. Φροντίζει ωστόσο να διευκρινίσει ότι η Επιτροπή δεν εμπλέκεται σε ζήτημα που αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.