ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη: Τι είναι επιτέλους το σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» και πώς λειτουργεί;

Τι είναι το ΔΗΜΗΤΡΑ, γιατί θα σε ωφελήσει, πώς εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον – και, τέλος, γιατί το δαιμονοποιεί το κατεστημένο;

1. Τι είναι το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ;

Το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ, μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτών καθώς και ιδιωτών μεταξύ τους. Αυτή είναι η βάση του σχεδίου. Ως Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, το ΔΗΜΗΤΡΑ δίνει ανάσα στην αγορά και τα νοικοκυριά.

2. Γιατί θα με ωφελήσει;

Επειδή θα γλυτώσεις το χαράτσι των τραπεζών κάθε φορά που αγοράζεις κάτι, οτιδήποτε, με πλαστικό χρήμα και κάθε φορά που κάνεις μια ηλεκτρονική πληρωμή, όπως για το ρεύμα, την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες, κ.λπ.

Παράδειγμα 1ο Νοικοκυριά

Ένα νοικοκυριό πληρώνει τους λογαριασμούς του μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής. Για κάθε πληρωμή, επιβαρύνεται με την προμήθεια της τράπεζάς του, που κυμαίνεται από 0,60€ έως 1€. Ας φανταστούμε πόσες τέτοιες πληρωμές γίνονται καθημερινά, πόσα ρολόγια ρεύματος υπάρχουν, πόσα ύδρευσης, πόσες τηλεφωνικές συνδέσεις, συνδρομές, τέλη, κ.λπ.

Παράδειγμα 2ο Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αγοράζω έναν καφέ και μια τυρόπιτα από το φούρνο της γειτονιάς με χρεωστική κάρτα. Η αξία της συναλλαγής είναι 4€. Κατά την ώρα λοιπόν της ηλεκτρονικής πληρωμής ανάμεσα σε εμένα το καταναλωτή και τον πωλητή, εμφανίζεται το χέρι της τράπεζας και παίρνει ένα μερτικό, που κυμαίνεται από 10 έως 50 λεπτά του ευρώ ανά συναλλαγή. Υπάρχουν συναλλαγές που η προμήθεια της τράπεζας είναι μεγαλύτερη από το κέρδος του μαγαζιού, όπως για παράδειγμα στα καπνικά, ο ψιλικατζής έχει 5 σεντς κέρδος από την πώληση καπνικού προϊόντος, η τράπεζα τον χρεώνει με 10 σεντς για την ηλεκτρονική πληρωμή, “μπαίνει μέσα”, δλδ. Ας αναλογιστούμε πόσες συναλλαγές με κάρτα λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα, κάθε λεπτό: τόσα είναι και τα 10, 20, .., 50 σεντς που μαζεύουν οι τράπεζες. Και ποιοι πλήττονται περισσότερο; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Το μακρύ χέρι των Τραπεζών πρέπει να κοπεί

Έχουμε λοιπόν χρήματα που αφαιρούνται ως χαράτσι από τις τσέπες νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταλήγουν ως πρόσοδοι στις χρεοκοπημένες τράπεζες! Οι τράπεζες, αντί να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, όπως υποτίθεται κάνει το τραπεζικό σύστημα στον καπιταλισμό, έχουν ουσιαστικά αποκαλυφθεί πλήρως ως ραντιέρηδες, που ανέκαθεν ήταν, καθώς η πιο σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη πηγή εσόδων τους, είναι αυτές οι ληστρικές προμήθειες! Για το έτος 2021, το σύνολο των εσόδων από προμήθειες που υφάρπαξαν οι τράπεζες ληστρικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν 1,4 δισ ευρώ!

Με το ΔΗΜΗΤΡΑ όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι δωρεάν! ΔΗΜΗΤΡΑ σημαίνει τέλος στο χαράτσι των τραπεζών.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 26-4-23-δημητρα.jpg

3. Οι συναλλαγές αυτές σε τι νόμισμα θα γίνονται; Σε… μονάδες ΔΗΜΗΤΡΑ;

Οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ. Όπως ακριβώς με τις πλατφόρμες της ΝΔ (π.χ. market pass) που σου εξασφαλίζουν ένα ποσό σε ευρώ το οποίο μεταφέρεις σε κάποιον.

4. Πώς αποκτώ λογαριασμό στο ΔΗΜΗΤΡΑ;

Χωρίς καμία προσπάθεια! Όλοι και όλες έχουμε ΑΦΜ. Αυτό σημαίνει ότι όλες και όλοι έχουμε προσωπική σελίδα/λογαριασμό στο taxisnet. Στη σελίδα μας λοιπόν εκεί υπάρχουν διάφορες εφαρμογές και πεδία, π.χ. φορολογία εισοδήματος, περιουσιακή κατάσταση, κ.λπ. Αυτόματα, χωρίς καν να το ζητήσεις, προστίθεται ένα ακόμα πεδίο, ο δικός σου Λογαριασμός Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) – που αντιστοιχεί στο ΑΦΜ σου (το προσωπικό ή της εταιρείας σου). Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το σύστημα σου στέλνει και ένα PIN, ώστε να μπορείς να συναλλάσσεσαι.

5. Πώς θα κάνω πληρωμές;

Έστω ότι θέλεις να μεταφέρεις €50 από τον ΛΔΠ λογαριασμό σου στην φίλη σου την Έλενα ή να πληρώσεις €50 από τον ΛΔΠ λογαριασμό σου στην εταιρεία Ε. Από την εφαρμογή του ΔΗΜΗΤΡΑ στο κινητό σου, ή την σχετική ιστοσελίδα-πλατφόρμα, ή χρεωστική κάρτα που θα σου χορηγηθεί από το ΔΗΜΗΤΡΑ, μεταφέρεις €50 στο ΑΦΜ της Έλενας ή της εταιρείας Ε χρησιμοποιώντας το PIN που έχεις λάβει. Δωρεάν, άμεσα, εύκολα!

6. Τα χρήματα στον ΛΔΠ λογαριασμό μου πώς μπαίνουν;

Με δύο τρόπους: Ο ένας είναι να σε πληρώσει κάποιος, π.χ. ένας πελάτης που σου χρωστά ή το ίδιο το κράτος που σου καταθέτει ένα ποσό επειδή σου χρωστά επιστροφή φόρων ή ως κοινωνικό επίδομα (αντί για τα voucher της ΝΔ). Ο άλλος τρόπος είναι να μεταφέρεις δικά σου χρήματα από τον τραπεζικό σου λογαριασμό στον ΛΔΠ σου στο ΔΗΜΗΤΡΑ.

7. Γιατί να θέλω να μεταφέρω χρήματα από τον τραπεζικό μου λογαριασμό στον ΛΔΠ μου στο ΔΗΜΗΤΡΑ;

Για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή μέσω του ΔΗΜΗΤΡΑ κάνεις πληρωμές χωρίς τραπεζικά χαράτσια. Δεύτερον, επειδή το ΔΗΜΗΤΡΑ σου εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές που ισοδυναμούν με επιτόκιο ψηλότερο από εκείνο που σου προσφέρει η τράπεζά σου.

8. Πώς προκύπτει το ισοδύναμο επιτόκιο που μου εξασφαλίζει το ΔΗΜΗΤΡΑ;

Έστω ότι κρατάς €1000 στον ΛΔΠ σου στο ΔΗΜΗΤΡΑ για έναν χρόνο. Στο τέλος του έτους αυτού, τα €1000 αρκούν για να πληρώσουν, π.χ. €1080 φόρους. Ουσιαστικά το ΔΗΜΗΤΡΑ σου έχει δώσει τόκο €80, δηλαδή επιτόκιο 8%.

9. Και ποιος μου εγγυάται τα χρήματα μου αν τα βάλω στο ΔΗΜΗΤΡΑ;

Το ελληνικό δημόσιο, βέβαια – το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκει το TAXISNET και το λογισμικό στο οποίο οικοδομείται το ΔΗΜΗΤΡΑ.

10. Και ποιος εμπιστεύεται το ελληνικό δημόσιο;

Εσύ! Ποιος νομίζεις ότι εγγυάται τις καταθέσεις που έχεις σήμερα σε μια από τις τράπεζες, στην περίπτωση που η τράπεζα καταρρεύσει όπως πρόσφατα κατέρρευσε ολόκληρη Credit Suisse στην Ελβετία; Το ελληνικό δημόσιο!

11. Τι αγορές ή πληρωμές δεν θα μπορώ να κάνω μέσω του ΔΗΜΗΤΡΑ;

Καθώς οι συναλλαγές πηγαίνουν από ΑΦΜ σε ΑΦΜ, δεν μπορείς να πληρώσεις κάποιον που δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ – δηλαδή, δεν μπορείς να κάνεις αγορές από το εξωτερικό. Για τέτοιες αγορές θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Ακόμα, δεν θα μπορείς να συναλλάσσεσαι μέσω του συστήματος ΔΗΜΗΤΡΑ με μετρητά.

12. Εάν μεταφέρουμε όλοι τα χρήματά μας στο ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες;

Κατ’ αρχάς, δεν θα μεταφέρουμε όλα μας τα χρήματα στο ΔΗΜΗΤΡΑ – καθώς (βλ. προηγούμενη ερώτηση) για αναλήψεις μετρητών και αγορές από το εξωτερικό θα χρειαζόμαστε ακόμα τις εμπορικές τράπεζες. Έτσι, η μερική μεταφορά χρημάτων στο ΔΗΜΗΤΡΑ θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειές τους, να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και, γενικότερα, να πάψουν να εκμεταλλεύονται τους μικροκαταθέτες πελάτες τους. [Αν δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό του ΔΗΜΗΤΡΑ, τότε θα τις αναδιαρθρώσουμε όπως τους αξίζει.]

13. Γιατί λέτε ότι το ΔΗΜΗΤΡΑ θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή κι έτσι θα συμπιέσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας;

Καθώς το ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απ’ ευθείας αγορές από το εξωτερικό, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται από τους πολίτες τόσο θα τείνει να ωφελεί προϊόντα που παράγονται από εγχώριες εταιρείες.

14. Γιατί λέτε ότι το κράτος θα ανασάνει με το ΔΗΜΗΤΡΑ;

Κάθε ευρώ που μεταφέρεις στο ΔΗΜΗΤΡΑ για να επωφεληθείς από το υψηλό έμμεσο επιτόκιο που σου προσφέρει (βλ. το ερώτημα 8) αποτελεί έμμεσα ένα δάνειο που δίνεις στο κράτος. Για πρώτη φορά, το κράτος θα δανείζεται από τους πολίτες άμεσα παρακάμπτοντας τράπεζες, χρηματιστήρια και όλους τους μεσάζοντες των χρηματαγορών. Έτσι, πολίτες και κράτος επωφελούνται αμοιβαία (οι πολίτες από το υψηλό έμμεσο επιτόκιο και η πολιτεία από την πρόσβαση που αποκτά σε αποταμιεύσεις πολιτών του).

15. Ισχυρίζεστε πως το ΔΗΜΗΤΡΑ δίνει δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Γιατί;

Με το ΔΗΜΗΤΡΑ η Πολιτεία θα είναι σε θέση, με το πάτημα μερικών κουμπιών, να πιστώνει τους λογαριασμούς ΛΠΔ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, π.χ. ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, κ.λπ., υπερβαίνοντας τη δημοσιονομική ασφυξία, και άρα ανακτώντας βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας.

16. Γιατί κάποιοι λένε ότι πρόκειται για άλλο νόμισμα;

Επειδή θέλουν να παραπληροφορήσουν και να σπείρουν τον φόβο, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τους τραπεζίτες, οι οποίοι φοβούνται το ΔΗΜΗΤΡΑ περισσότερο από καθετί, επειδή θα τους στερήσει το 1/3 των προσόδων τους, και συγκεκριμένα, των πλέον ληστρικών!

17. Λέτε ότι το ΔΗΜΗΤΡΑ θα βοηθήσει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Τι εννοείτε;

Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως είδαμε, έχει πολλές διαφορετικές χρησιμότητες. Μία από αυτές είναι ότι μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης. Παραδείγματος χάριν, έστω ότι μια τράπεζα σταματά την λειτουργία της – για οποιοδήποτε λόγο. Έως ότου εκκαθαριστεί και επαναλειτουργήσει, τί γίνεται με την σύνταξη της κας Μαρίας που το κράτος πιστώνει στην εν λόγω τράπεζα; Με το ΔΗΜΗΤΡΑ εν λειτουργία, θα μπορούσε να πιστωθεί στον λογαριασμό ΛΔΠ της κας Μαρίας. Να πώς και γιατί το ΔΗΜΗΤΡΑ μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης.

18. Εσείς όμως έχετε κατά καιρούς αναφέρει ότι μπορεί να μετατραπεί και σε μηχανισμό δημιουργίας εθνικού νομίσματος. Τι εννοείτε;

Έστω ότι το ευρώ καταρρέει (π.χ., η Γερμανία αποφασίζει να επιστρέψει στο μάρκο). Ή ότι ένας νέος Ντράγκι, για οποιοδήποτε λόγο, κόψει την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες – όπως έκανε ο Ντράγκι το 2015 ώστε να εκβιάσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα. Τι κάνουμε; Σήμερα, χωρίς το ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν έχουμε κανένα τρόπο να συνεχίσουν οι συναλλαγές ή κάποιο εργαλείο δημιουργίας εθνικού νομίσματος. Με το ΔΗΜΗΤΡΑ όμως εν λειτουργία, κι αν χρειαστεί, είναι πολύ απλό πράγμα (με το πάτημα ενός κουμπιού) οι μονάδες συναλλαγών να χριστούν «νέα δραχμή» και οι ψηφιακές συναλλαγές να συνεχιστούν απρόσκοπτα – έως ότου τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα από μια Νέα Κεντρική Τράπεζα.

19. Μα αυτό που λέτε ισοδυναμεί με Plan B, δηλαδή πόλεμο εναντίον της ΕΚΤ και έξοδο από το ευρώ!

Είναι σαν να λέτε ότι αν ένα νοσοκομείο έχει έτοιμη μια γεννήτρια, ώστε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να μην πεθάνουν άνθρωποι στα χειρουργεία, ισοδυναμεί με πόλεμο κατά της… ΔΕΗ. Σαν να λέτε ότι όποιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει σχέδιο για το πώς θα αντιδράσει η χώρα σε περίπτωση εισβολής από ξένα στρατεύματα, θέλει να κάνει πόλεμο. Πρόκειται για αστειότητα!

20. Πώς σας ήρθε να παρουσιάσετε το ΔΗΜΗΤΡΑ προεκλογικά; Γιατί αμολάτε πυροτεχνήματα λίγο πριν τις εκλογές που η «Μητσοτάκης ΑΕ» εκμεταλλεύεται για να κινδυνολογεί;

Το ΔΗΜΗΤΡΑ πρωτοπαρουσιάστηκε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το… 2019! Κατόπιν, το καταθέσαμε τον Δεκέμβρη του 2020 στη Βουλή ως Πρόταση Νόμου. Από τότε παλεύουμε να το διαδώσουμε, να ακουστεί, να μαθευτεί, να συζητηθεί. Φευ, κανένα κόμμα, κανένα κανάλι, καμία συστημική εφημερίδα, κανένας διαπλεκόμενος δημοσιογράφος δεν μας τίμησε ούτε με ένα σχόλιο, ούτε ένα ερώτημα.

21. Γιατί τότε γίνεται τόσος ντόρος για το ΔΗΜΗΤΡΑ τώρα;

Είναι προφανές: Τώρα, που διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους ότι το ΜέΡΑ25 θα έμενε εκτός Βουλής, ξάφνου, «ανακάλυψαν» το ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο να κινδυνολογήσουν διαστρεβλώνοντας χυδαία την πεμπτουσία του: Ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα της ευρωζώνης, το παρουσιάζουν ως έξοδο από το ευρώ. Ένα εργαλείο που θα βοηθούσε να μειώσει το κόστος της χρεοκοπίας μιας τράπεζας, το παρουσιάζουν ως σχέδιο να κλείσουμε τις τράπεζες. Ένα εργαλείο που θα βοηθούσε να αντισταθούμε σε περίπτωση άλλου ενός οικονομικού πολέμου εναντίον του λαού μας από τις Βρυξέλλες, το παρουσιάζουν ως κήρυξη οικονομικού πολέμου εναντίον των Βρυξελλών.

22. Ποιος ο πραγματικός στόχος της μαύρης προπαγάνδας των ΜΜΕ της ολιγαρχίας;

Να αποσιωπηθούν οι αλήθειες που λέμε για τον «Ηρακλή», το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την λεηλασία της CVC και της Macquarie, των γνωστών ολιγαρχών Λάτση-Περιστέρη-Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου-Αλαφούζου-Μαρινάκη-Μελισσανίδη κ.ο.κ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα απαραίτητο εργαλείο άσκησης πολιτικής για κάθε δημοκρατική κυβέρνηση εντός της ευρωζώνης.

Ξεκινά ως μια Δημόσια Δωρεάν Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών σε Ευρώ που δίνει διέξοδο σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από το ληστρικό αντίστοιχο των τραπεζών, προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην Πολιτεία για στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής αλλά και παρεμβάσεις στοχευμένης τόνωσης της ζήτησης σε περιόδους που αυτό απαιτείταιλειτουργεί ως ταμιευτήριο για τους πολίτες, με καλύτερους όρους απ’ ό,τι το τραπεζικό σύστημα, ενισχύει την εγχώρια παραγωγή, μειώνει το κόστος μιας μελλοντικής τραπεζικής κρίσης, και τέλος, αυξάνει τις άμυνες της Δημοκρατίας μας απέναντι στις μισανθρωπικές και καταστροφικές επιταγές τρόικας και ολιγαρχίας – καθώς, εν δυνάμει, μπορεί να μειώσει το κόστος – και την καθυστέρηση – της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα (αν αυτό απαιτήσει η συγκυρία).

Ο λόγος που το κατεστημένο «ανακάλυψε» την πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ, και το έκανε πρώτο θέμα συζήτησης στα κανάλια της συμφοράς, είναι διττός: Πρώτον, για να βγει από την ατζέντα – ιδίως μετά τα Τέμπη – ο αμαρτωλός βίος και η αποκρουστική πολιτεία της «Μητσοτάκης ΑΕ». Και, δεύτερον, για να δαιμονοποιηθεί πλήρως το ΟΧΙ κι η προοπτική για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΞΗ, που φέρνει στο προσκήνιο των εκλογών το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.