ΜέΡΑ 25: Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ- Κάλεσμα σε συγκέντρωση έξω από τη Βρετανική Πρεσβεία

Η πιο σημαντική υπόθεση Ελευθερίας του Τύπου τον 21ο αιώνα

Η τελική προσφυγή του Τζούλιαν Ασάνζ θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024.

Η διήμερη ακρόαση μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για τον ιδρυτή των WikiLeaks να αποτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν εκδοθεί, ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης 175 ετών για αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Ο Ασάνζ βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Belmarsh από τότε που συνελήφθη μετά από αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ στις 11 Απριλίου 2019. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του και προσπαθούν να καταδικάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ σύμφωνα με τον νόμο περί κατασκοπείας του 1917. Αν το καταφέρουν, θα έχουν καταφέρει να χαρακτηρίσουν την ελεύθερη ανεξάρτητη δημοσιογραφία ως… κατασκοπεία. Έτσι κάθε δημοσιογράφος θα τρομοκρατείται και κάθε εφημερίδα ή ηλεκτρονικό μέσο που θα ασκεί κριτική παγκοσμίως σε κυβερνήσεις, θα αισθάνεται σημαντική πίεση υπό το φόβο της δίωξης.

Αυτή είναι η πιο σημαντική υπόθεση ελευθερίας του Τύπου του 21ου αιώνα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε βασικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με κόπο.
Τα τελευταία χρόνια η ψυχική και σωματική υγεία του Τζούλιαν έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Με τα αναρίθμητα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την αρχική ακρόαση το 2019, όπως η παραβίαση των νομικών προνομίων και οι αναφορές πως ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμμετείχαν στη διαμόρφωση σχεδίων δολοφονίας κατά του Ασανζ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια δίκαιη δίκη είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό έδαφος. Πόσο μάλλον να διαφυλαχθεί η ασφάλειά του.

Η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να τελειώσει. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τους δικαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσουν την άδικη έκδοση ενός αθώου ανθρώπου.
Ως ΜέΡΑ25 και ως DiEM25, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την εκστρατεία για την ελευθερία του Ασάνζ, ενώ πρόσφατα αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Διεθνής Αμνηστία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και δεκάδες πολιτικά κόμματα πανευρωπαϊκά, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων. Επίσης περισσότεροι από 70 Αυστραλοί Ομοσπονδιακοί Πολιτικοί καλούν τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη δίωξη. Στις ΗΠΑ, εκπρόσωποι του Κογκρέσου ζητούν την απόσυρση της υπόθεσης συγκεντρώνοντας υπογραφές από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο καλούν σε διαμαρτυρίες τις ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ζητώντας από όσους υποστηρίζουν την ελευθερία του Τύπου να ενωθούν μαζί τους στο Λονδίνο και σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, καλούμε όλες και όλους, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου -την ώρα της έκβασης της δημόσιας ακρόασης του Τζούλιαν Ασανζ στο Ηνωμένο Βασίλειο- σε συγκέντρωση, έξω από την Βρετανική Πρεσβεία (Πλουτάρχου 1, μετρό Ευαγγελισμός), στην Αθήνα, στις 6:00μ.μ.

Καλούμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις και πρωτοβουλίες πολιτών να πάρουν δημόσια θέση για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ.
Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ – Δικαιοσύνη για τον Τζούλιαν.

https://mera25.gr/eleftheroste-ton-tzoulian-asanz/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.