ΜέΡΑ25: Η κούρσα εξοπλισμών ευνοεί μόνο τους μεσάζοντες, ενώ βλάπτει τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας

Την αντίθεσή του στις συμβάσεις 2,3 δισ. ευρώ για τα 18 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και τις θέσεις του εν γένει στα εξοπλιστικά εξηγεί το ΜέΡΑ25.  Το νομοσχέδιο που συζητηθηκε στη  Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής  αναμένεται να περάσει με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση ενώ κατά τάχτηκαν ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Πάγια θέση του ΜέΡΑ25 στο ζήτημα των αμυντικών εξοπλισμών είναι πως η στρατηγική της «εξοπλιστικής κούρσας», ειδικά με την Τουρκία του Ερντογάν μόνο σε θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει από το οποίο ηττημένοι θα βγουν τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός λαός.

Θεωρούμε απαραίτητη τη λελογισμένη αύξηση των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αναβαθμιστούν τα οπλικά συστήματα της χώρας, κάτι που όμως δεν γίνεται με την άτακτη κι ανακόλουθη προμήθεια εξοπλισμών. Η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά τη σύμβαση για την αγορά συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 12 μεταχειρισμένων και 6 καινούριων, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 2,32 δισ. το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει την επικύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης για τους εξής λόγους:

– Η εμπλοκή σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία είναι ατελέσφορη (πχ η Τουρκία έχτισε αεροπλανοφόρο, θα χτίσουμε κι εμείς;), ενώ ευνοεί ουσιαστικά μόνο τους διεθνείς προστάτες, αυτούς που παλιά ονομάζαμε ως «Μεγάλες Δυνάμεις»).

– Δεν ενισχύεται πραγματικά η αποτρεπτική δύναμη της χώρας, από τη στιγμή που διατηρείται στο ακέραιο, και ενισχύεται, η πλήρης εξάρτηση της αμυντικής μας ικανότητας από τις κατασκευάστριες εταιρείες των διεθνών δήθεν προστατών μας, οι οποίοι πωλούν φυσικά και στην Τουρκία. Με την παρούσα σύμβαση η αμυντική μας βιομηχανία παραμένει στο ίδιο εμβρυακό στάδιο.

– Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντισταθμιστικά οφέλη που θα ανατρέψουν το παραπάνω, την απόλυτη δηλαδή εξάρτησή μας από τους διεθνείς “προστάτες”.

– Οι αδιαφανείς διαδικασίες της σύμβασης αποτελούν ένδειξη πως η “επιτελική κυβέρνηση” του κ. Μητσοτάκη, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής πανδημίας, χρησιμοποιούν την εθνική άμυνα της χώρας ως πεδίο πλουτισμού ημετέρων.

Ο πατριωτισμός μας δεν θα δώσει άλλοθι για τις πρακτικές της Κυβέρνησης και του μνημονιακού τόξου που είναι καταδικασμένες σε πλήρη αποτυχία.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.