Λαφαζάνης: Κύκλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ θέλουν να στραγγαλίσουν το αριστερό πείραμα

Ισχυρούς κύκλους της ΕΕ και του ΔΝΤ που επιχειρούν να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα κατήγγειλε, από το συνέδριο του Economist, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν είναι η καταραμένη Αριστερά το πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και όχι οι δήθεν αναχρονιστικές εμμονές της χώρας μας», είπε προσθέτοντας: «Είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτήν την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα. Αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη, θα πρέπει να ξέρουν ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα».

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διατύπωσε πρόταση προκειμένου να υπάρξει δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της. Η πρόταση προβλέπει να υπογραφεί ένα συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο το οποίο θα προβλέπει μία και μόνο δέσμευση, την απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

 

«Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη», ανέφερε ο υπουργός. Περιέλαβε δε στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο την Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ στη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει ανεξάρτητη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική καθώς και τη στήριξη στους αγωγούς ΤΑΡ, Ελλάδας – Βουλγαρίας, στον Greek Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και τον East Med, όπως επίσης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή. «Δεν θα είμαστε πιόνι και δορυφόρος κανενός», τόνισε ενώ χαρακτήρισε προϋπόθεση για την ανάπτυξη την ύπαρξη ισχυρού, παρεμβατικού και ανασυγκροτημένου δημόσιου τομέα ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου ότι υπάρχουν συμβόλαια και διαθέσιμοι καταναλωτές για το αέριο αυτό καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα είχε αντίρρηση πέρα από τη διέλευση του αγωγού προς τα Σκόπια, να επεκταθεί και προς την Ιταλία.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.