Κύθηρα: Άφησαν τους πρόσφυγες να ψήνονται στους 40 βαθμούς!

Ένα τρίτο κατα σειρά ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες προσάραξε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις δυτικές ακτές των Κυθήρων, στον όρμο Λιμνιώνα. Καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες έχουν αφεθεί αβοήθητοι στο λιμάνι στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Να σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα ιστιοφόρα με συνολικά 166 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν την Τετάρτη στα Κύθηρα. Σύμφωνα με το λιμενικό στο πρώτο σκάφος το οποίο προσάραξε τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου σε βραχώδη ακτή στον Πίσω Γυαλό Καψαλίου, επέβαιναν 97 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους εντοπίστηκαν από το λιμενικό σε δρόμο των Κυθήρων. Το Λιμενικό συνέλαβε μάλιστα και τρεις Τούρκους που φέρονται να είναι διακινητές.

Συνολικά, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στο νησί σε λιγότερο από 24 ώρες να ανέρχεται στους 236 ενώ ανάμεσά τους είναι σαράντα γυναικόπαιδα και μια έγκυος.

Όπως μεταδίδει και η efsyn.gr, οι πρόσφυγες είναι εγκαταλελειμμένοι στους 40 βαθμούς Κελσίου, προσπαθώντας να ξεκλέψουν λίγη σκιά με ομπρέλες θαλάσσης.

Λόγια του αέρα αποδείχτηκαν οι διαβεβαιώσεις του αντιδήμαρχου Κυθήρων Ιωάννη Κατσανεβάκη για μεταφορά των προσφύγων στα Κύθηρα, στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής όπου θα διανυκτέρευαν. Αντίθετα, οι πρόσφυγες ξενύχτησαν στην προβλήτα του λιμανιού και το ξημέρωμα τους βρήκε να ψήνονται στον ήλιο και το καυτό τσιμέντο χωρίς σκια και τρεχούμενο νερό.

«Ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες που υποφέρουν κάτω από το καυτό ήλιο», είπε ο Μανώλης Χάρος, που βρίσκεται στην περιοχή και προσπαθεί όπως δεκάδες άλλοι κάτοικοι-εθελοντές των Κυθήρων να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, αφού ο κριτικός μηχανισμός δείχνει να έχει «βραχυκυκλώσει».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους εθελοντές εκεί, δεν υπήρξε μέριμνα τροφοδοσίας ούτε για τους ένστολους λιμενικούς και αστυνομικούς που ψήνονται και αυτοί κάτω από τον ήλιο του Αυγούστου σε ένα από τα πλέον νότια σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης!

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικαιολογία που προβλήθηκε είναι ότι η παραμονή τους στο άλσος θα έκρυβε το κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ η Γεωπονική Σχολή ετοιμάζεται για να υποδεχθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεκινούν την Κυριακή. Έτσι αποφάσισαν να εκθέσουν τους ανθρώπους στο μαρτύριο της ζέστης.

Τελικά, μετά από πιέσεις αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ένα κάμπινγκ που παρέμεινε φέτος ανενεργό και ήδη εκτελούνται εκεί κάποιες εργασίες όπως τοποθέτηση σκιάστρων και σκηνών. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα στο άλσος όπου τους είχαν βάλει αρχικά.

Γιώργος Παγούδης

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.