ΚΥΣΕΑ: Μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και αλλαγές στη διαδικασία ασύλου

Την μεταφορά  προσφύγων από την Μόρια στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ προαναγγέλθηκε και αλλαγή στην διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13.45 με αφορμή την κρισιμότητα της κατάστασης στην Μόρια, είναι η μεταφορά 1.002 προσφύγων με κριτήριο την ένταξή τους σε ευάλωτες ομάδες από τη Μόρια στον  καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα.

Όπως έγινε γνωστό η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ειδοποιήθηκε να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 πρόσφυγες, αριθμό – ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ, ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης. Δηλωμένος στόχος είναι – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση αρνείται στην πράξη το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να διεκδικήσουν άσυλο.

Προαναγγέλθηκαν επίσης και επιχειρήσεις – «σκούπα» της αστυνομία σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτηση τους απορρίφθηκε. 

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της ενδοχώρας.

Τέλος αποφασίστηκε: Η προμήθεια 10 μικρών σκαφών για περιπολίες στους δρόμους των διακινητών και η «στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού», σε συνεννόηση με την ΕΕ.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.