Κυβερνητική Υποχώρηση για τα Θεοφάνεια: Ανοιχτές εκκλησίες με λειτουργίες

Στα «χαρτιά» θα μείνουν τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις για την Εκκλησία, ύστερα από την άρνηση της Ιεράς Συνόδου να τα εφαρμόσει, διαμηνύοντας πως οι λειτουργίες για τα Θεοφάνεια θα πραγματοποιηθούν βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει πριν από το νέο εβδομαδιαίο σκληρό lockdown που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση το Σάββατο 2 Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με τις πληροφοριες του Tvxs.gr, κυβερνητική απόφαση είναι ο νόμος για το κλείσιμο των εκκλησιών να μην εφαρμοστεί την ημέρα των Θεοφανείων ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης με την Εκκλησία. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την επιστολή του Ιερώνυμου προς τους Μητροπολίτες, που τους καλεί οι λειτουργίες να πραγματοποιηθούν με την παρουσία του καθορισμένου αριθμού των πιστών, όσο και από τις διαρροές από την Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα πηγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εν όψει του εορτασμού των Θεοφανείων αναφέρουν πως «η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών». 

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες και το βράδυ της Τρίτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως στην απόφαση της 2ας Ιανουαρίου για το νέο σκληρό lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου, προβλεπόταν ότι «οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους». Η Ιερά Σύνοδος απέρριψε τα νέα μέτρα και τόνισε πως εμμένει στην προηγούμενη συμφωνία με την κυβέρνηση, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στην ΚΥΑ υπ’ α­ριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Η συγκεκριμένη συμφωνία προέβλεπε πως οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών της Ε­ορ­τής των Θε­ο­φα­νείων. 

Αυτή τη συμφωνία καλεί και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να τηρήσουν οι Μητροπολίτες. Το μόνο που αλλάζει ως προς την αρχική απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι πως ο ίδιος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, για μετάβαση σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο, ώστε να τελέσει τον καθαγιασμό των υδάτων. «Κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών», τονίζεται. 

Στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται: 

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανίων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανίων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Επαφή Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και ο νόμος που… «μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν»

Στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών της κυβέρνησης, και αφού είχε προηγηθεί το «ιερό καψόνι» με την παρουσία ή όχι του Ιερώνυμου σε αυτήν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Μετά τη συνάντηση υπήρξαν κυβερνητικές διαρροές περί μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Εκκλησία, οι οποίες ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr και όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις, ήταν περισσότερο μια προσπάθεια για επικοινωνιακή διαχείριση της κυβερνητικής υποχώρησης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πηγές από το Μαξίμου, φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό του στον Αρχιεπίσκοπο για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να ζήτησε από την εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Φέρεται δε να είπε πως η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα στην τήρηση των μέτρων. 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, μετά την άρνηση της Ιεράς Συνόδου να εφαρμόσει τα νέα μέτρα και το κλείσιμο των εκκλησιών, το Μέγαρο Μαξίμου είχε στείλει μήνυμα σε αυστηρότερους τόνους λέγοντας πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί». «Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανίων χωρίς την παρουσία πιστών», τόνιζε χαρακτηριστικά το Μαξίμου και σημείωνε πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί». Τελικά αποδείχθηκε πως ο νόμος «μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν». 

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.