Κυβέρνηση ενόψει Eurogroup: Ανάγκη επίτευξης αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής

Επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής, σύμφωνα με κυβερνητικές.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα . Ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.

Συζητήθηκε επίσης η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενοαπό τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Στη συνεδρίαση αυτή, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας είναι το να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας στο μαραθώνιο κυβερνητικό συμβούλιο την Κυριακή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι. Από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμούν πως μία θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Να σημειωθεί πως εντός της ημέρας ενώ αναμένεται να υπάρξει κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές, έως το βράδυ της Κυριακής,  με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ – μεταξύ άλλων με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι θέσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προχώρησε σε νέα εμπρηστική δήλωση στηνFrankfurter Allgemeine «Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής» δήλωσε τονίζοντας όμως ότι «η Γερμανία θα κανει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει, υπό λογικούς όρους, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντελλά Σέρα τονίζοντας πως  «θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

«Θεωρώ ότι έπειτα από εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, αν υπάρχει η πραγματική βούληση από την άλλη πλευρά θα φανεί ότι η συζήτηση έχει φτάσει σε ένα στάδιο που η συμφωνία είναι πολύ κοντά και στο προσεχές διάστημα θα κλείσει» αναφέρει από την πλευρά του ο Ε. Τσακαλώτος και σημειώνει ότι η όποια καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του συμβιβασμού έχει να κάνει με έναν και μόνο λόγο και αυτός είναι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

alterthess.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.