Κρεμλίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης του ελληνικού χρέους. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συζήτησης του χρέους στο πλαίσιο των συνομιλιών που θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμώνται πιστωτικο – χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Με τη σειρά της, η βοηθός του Ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».

Σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας «Κομερσάντ», πάντως ρωσική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζεται ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.

Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα» σημείωνε σχετικά η ρωσική κυβερνητική πηγή. 

Όπως υπενθυμίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass, τελευταία φορά, που είχε έρθει Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν, ο Γ. Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.

Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά της.

Πιθανόν να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί η Ελλάδα, η Κύπρος και Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση, ο Ρώσος Υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ. 

Παρόλα αυτά μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS

Συνέντευξη Τσίπρα στο TASS – Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Στις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων, τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και τη σημασία των εορτασμών της 70ής επετείου από την νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, παραμονή της επίσκεψής του στη Μόσχα. Μάλιστα υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. 

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από το ταξίδι του στη Ρωσία και τις συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «είναι μία ευκαιρία για να τεθεί μία νέα βάση στις ελληνορωσικές σχέσεις» που όπως τόνισε έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. «Είναι μία ευκαιρία για επανεκκίνησή τους, να τους δοθεί μία νέα ώθηση» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχουν κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να δούμε πώς οι λαοί μας και οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πραγματικά σε πολλές σφαίρες – όπως της οικονομίας, της ενέργειας, του εμπορίου και της γεωργίας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον: κυρίως, πόσο εποικοδομητική μπορεί να γίνει η συνεργασία μας. Πιστεύω, ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας». 

Ο Έλληνες πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για συνεργασίας των δυο χωρών σημειώνοντας ιδιαίτερα τον τομέα της ενέργειας, τους εμπορικούς δεσμούς και τον τουρισμό. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή έχει πληγεί καθώς «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν την πολιτική των κυρώσεων για το ουκρανικό, πράγμα παράλογο κατά τη γνώμη μου». 

«Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος, πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία. Η λύση στα κύρια προβλήματα πρέπει να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένας οικονομικός πόλεμος ως συνέχεια ενός κανονικού είναι μία απέλπιδα πολιτική. Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω ότι η συμφωνία στο Μινσκ ήταν πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνεται κάθε βήμα για να περιοριστούν οι εντάσεις στην Ουκρανία (…). Όταν στην πρώτη μου Σύνοδο Κορυφής ρώτησα τους αρχηγούς των κρατών: πείτε μου ποιο είναι το μέλλον του σχεδιασμού για την ασφάλεια στην Ευρώπη; Βλέπετε ότι η οικοδόμησή της θα περιλαμβάνει τη Ρωσία ή όχι; Δεν πήρα καμία απάντηση, κάτι που μου έκανε σαφές ό τι η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη Ρωσία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ανέφερε ότι το 2016 «θα είναι μία χρονιά σταυροδρόμι για τη Ρωσία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα προς τη Ρωσία. Αυτή τη χρονιά επίσης γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, τη νίκη των λαών ενάντια στο Ναζισμό. Αυτή η επέτειος έχει μεγάλη σημασία για τον ρωσικό και τον ελληνικό λαό». 

«Οι λαοί μας έχουν αναπτύξει αδελφικές σχέσεις, γιατί πολέμησαν μαζί σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο χώρες που έχουν πληρώσει περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους με το αίμα τους τον αγώνα κατά του Ναζισμού. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο της κοινής μας βάσης, των κοινών ριζών των χωρών μας και επίσης οι λαοί μας έχουν την ίδια πίστη. Αυτό δεν πρέπει να το υποβαθμίζει κανείς μας. Είναι αυτές οι ρίζες στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση. Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πιο σημαντικές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα ζητήματα. Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν αγώνων και ακολουθώντας μία κοινή πορεία, μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογο μέλλον» πρόσθεσε. 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.