Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών- Σε ελεύθερη πτώση και οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω κορονοϊού

Κραχ  σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο στο άνοιγμα ξεπέρασε το -14% με τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο «κόκκινο».

Η αγορά αρχικά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων με πτώση 13% υποχωρώντας σε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018. Στη συνέχεια η πτώση περιορίστηκε κάτω του 9% για τον Γενικό Δείκτη και στο 13% για τον τραπεζικό, με την μεταβλητότητα να βρίσκεται στα ύψη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 610,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,80%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ.

 Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ αναταραχή στις αγορές προκαλεί και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε στο -6%  ενώ απώλειες της τάξης του 8% σημειώνουν ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100.

Πέραν  της αρνητικής επίδρασης εξωτερικών παραγόντων  και το κλίμα φόβου για τον κορονοϊό οι προσδοκίες στο ΧΑ επιβαρύνονται από τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στην κοινωνική και οικονομική ανησυχία  για  τα κόκκινα δάνεια.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή για το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2019 επέτειναν την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες ότι  η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιβραδυνόμενης ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι  η πτώση στο Χ.Α όλα αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των διεθνών αγορών, με κανέναν να μπορεί πλέον να εκτιμήσει  τη συνέχεια, βλέποντας καθημερινά τις τεχνικές στηρίξεις της αγοράς να καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον το Χ.Α σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες ξεπερνούν το 33%.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.