Κρίσιμο τριήμερο: Ανοίγουν οργανωμένες παραλίες, εκκλησίες, σχολεία και απελευθέρωση μετακινήσεων

Κρίσιμο τριήμερο για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μέσα στο σαββατοκύριακο ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και οι εκκλησίες, ενώ τη Δευτέρα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια. Την ίδια ημέρα, θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου αλλά και των Γυμνασίων.

 Ανοίγουν  515 οργανωμένες παραλίες

Μετά από τις μετεωρολογικές προβλέψεις για μίνι-καύσωνα και την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με λεπτομερείς κανόνες και όρους για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και «τσουχτερά πρόστιμα» για τους παραβάτες ανοίγουν το Σάββατο, 16 Μαΐου, στις 8 το πρωί, οι 515 οργανωμένες παραλίες. 

Κανόνες λειτουργίας

Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες επιτρέπονται μέχρι 2 ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον 2 ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο takeaway. Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Επίσης απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery. Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες, καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Αυστηρά πρόστιμα

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές». Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται.

 Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Την Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια. Η Λευκάδα και η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί. Η μετακίνηση στα νησιά θα επιτραπεί αν όλα πάνε καλά από 25 Μαΐου. Επίσης την Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Δεύτερο κύμα μαθητών στα σχολεία

Τη Δευτέρα θα επιστρέψει στα σχολεία και το δεύτερο «κύμα» των μαθητών, μία εβδομάδα έπειτα από εκείνους της Γ’ Λυκείου. Στις 18 Μαΐου γυρίζουν στα σχολεία οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των Γυμνασίων. Τα μαθήματα θα γίνονται υπό αυστηρούς κανόνες, με διαίρεση των τμημάτων ώστε να υπάρχουν έως μαθητές σε κάθε ένα. Στα τμήματα θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Τρίτη, Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ισχύει το αντίστροφο. Οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα κυλικεία των σχολείων παραμένουν κλειστά. Τη Δευτέρα θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια, όπου επίσης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους μαθητές και τα τμήματα να έχουν έως 15 άτομα.
Ανοίγουν και οι εκκλησίες
Την Κυριακή θα μπορούν να επιστρέψουν και οι πιστοί στις εκκλησίες, όπου επίσης θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες, για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και οι παριστάμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου. Για τους χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 άτομα.

 Από την Πολιτική Προστασία τονίζεται η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.