Κρίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα για την κυβέρνηση- Νέο EWG την Τετάρτη- «Διαχειρίσιμη» η ταμειακή κατάσταση της χώρας

Κρίσιμη η Μεγάλη Εβδομάδα  για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τη συμφωνία οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. 

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Euroworking Group που θα διεξαχθεί τα στις  8 και 9 Απρίλη  με το Υπουργείο Οικονομίας  να διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα μέχρι το Μάϊο. Για την Μ. Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εξάμηνων έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 875 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος του ποσού που θα μπει στα ταμεία του δημοσίου από τη δημοπρασία, θα δοθεί για την αποπληρωμή της δόσης του  ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει την επόμενη μέρα. Επίσης, μέσα στον μήνα η κυβέρνηση  θα πρέπει να δώσει 1,4 δισ. ευρώ για ανανεώσεις εντόκων γραμματίων. 

Όσο πλησιάζουν οι μέρες για το νέο κρίσιμο EuroWorkingGroup (EWG), τόσο κορυφώνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των δανειστών, οι οποίοι επικεντρώνονται στο πρόβλημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, πρόβλημα το οποίο οι ίδιοι έχουν προκαλέσει  Οι πιέσεις, έχουν στόχο την υπαναχώρηση στα ζητήματα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στις ιδιωτικοποιήσεις

Ενδεικτικό των διαθέσεων των οικονομικών και πολιτικών  κύκλων της Γερμανίας είναι η έκθεση της Deutsche Bank, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (2/4). Σύμφωνα με αυτή «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή», επισημαίνονται ότι σε αυτές υπάρχουν τρία «αγκάθι»: α) η σθεναρή θέση της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, β) η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις  και κυρίως στρατηγικών τομέων της ενέργειας (πχ ΔΕΗ) και γ) η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% με 1,5% του ΑΕΠ. Οι ίδιοι κύκλοι «προβλέπουν» στα σενάριά τους είτε την πλήρη υποταγή είτε την οικονομική ασφυξία της χώρας.

Στην Αθήνα, πάντως, εξελίσσονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις, εν όψει της διήμερης συνεδρίασης  του EuroWorking Group για  Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει τη Μεγάλη Τετάρτη  το υπ. Οικονομικών.  Την Παρασκευή συσκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης, Ευ. Τσακαλώτος, Δ. Μάρδας.Η τελική μορφή της λίστας μεταρρυθμίσεων θα είναι έτοιμη τη Μεγάλη Δευτέρα.

Κυβέρνηση: Καλυμμένες για όλον τον Απρίλιο είναι οι ταμειακές  υποχρεώσεις της χώρας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και προς τους δανειστές. 

Σε παραπληροφόρηση και «παιχνίδια» κυρίως ξένων μέσων ενημέρωσης αποδίδει η κυβέρνηση τον νέο γύρο κινδυνολογίας που άνοιξε ξαφνικά γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις ταμιακές υποχρεώσεις της.

Το υπουργείο Οικονομικών και οι υπουργοί Γ. Σταθάκης και Δ. Μάρδας  διέψευσαν δημοσιεύματα περί «στάσης πληρωμών» την ερχόμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πληρωμών μέχρι τον Μάιο. Ακόμη, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup (24/4), ίσως και στο EuroWorking Group της Μ. Τετάρτης.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτηση για το αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.