Κουρεύουν έως 15% τις αγροτικές ενισχύσεις- Κινητοποιήσεις αρχίζουν οι κτηνοτρόφοι

«ΨΑΛΙΔΙ» 2 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: 10/11-ΠΑΝΕΛ/ΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ (31/10)

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έρχονται περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών την ερχόμενη επταετία, καθώς παραμένει ακόμη ανοικτό το τελικό ύψος των άμεσων ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα ανά χώρα, παρά τη συμφωνία των 27 αρχηγών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Το «ψαλίδι» στις άμεσες ενισχύσεις που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 15%, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου και βαμβακιού, που αποτελούν μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού και στυλοβάτες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Το ποσοστό της μείωσης των περικοπών στα κονδύλια που προορίζονται για τις αγροτικές επιδοτήσεις προς την Ελλάδα την επόμενη επταετία εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει το 15%.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΩΣ 2 ΔΙΣ. € ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΙΑ

Αρχικά, η Επιτροπή είχε προτείνει μείωση των δαπανών της τάξης του 12,5%. Η απόφαση όμως των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ ήρθε και ανέβασε το ποσοστό της περικοπής στο 13,6%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, κάθε άλλο παρά έκπληξη θα πρέπει να αποτελεί αν το ποσοστό της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων για την Ελλάδα, είναι μεγαλύτερο και φθάσει και το 15%.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Αυτή η μείωση σημαίνει ότι ενώ στη διάρκεια της επταετίας 2007-2013 οι κατ΄ έτος επιδοτήσεις προς τους Έλληνες αγρότες ανέρχονταν σε 2,3-2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, οι ετήσιες άμεσες ενισχύσεις μετά το «ψαλίδι» θα ανέρχονται σε 2,14 δισ. ευρώ περίπου. Αθροιστικά δηλαδή στη διάρκεια των επτά ετών μέχρι το 2020, οι απώλειες μπορεί να κυμαίνονται από 1 έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Ευρωπαίου ευρωβουλευτή στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ότι οι Έλληνες αγρότες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι, μετά από μία μεταβατική περίοδο, θα δικαιούνται χαμηλότερες εισοδηματικές ενισχύσεις.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Ωστόσο, σημαντικές αλλαγές επέρχονται, όπως όλα δείχνουν, στο συνολικό καθεστώς των επιδοτήσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015, δίνοντας αναβολή για έναν χρόνο στο ισχύον καθεστώς των ιστορικών δικαιωμάτων.
Η βασική διαφοροποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020 είναι η μετάβαση από το «ιστορικό» μοντέλο ενισχύσεων στο νέο «περιφερειακό» μοντέλο. Μέχρι σήμερα οι αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που είχαν εξασφαλίσει όταν άλλαξε το σύστημα (δηλαδή την τριετία 2000-2002).
Πλέον όμως θα πληρώνονται με κριτήρια την έδρα και το είδος της εγκατάστασής τους. Ουσιαστικά, η νέα ΚΑΠ σηματοδοτεί την επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα ,όμως, από το είδος της καλλιέργειας.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
ΣΕ ΝΕΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
10/11-ΠΑΝΕΛ/ΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ (31/10)
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν την ανάληψη κινηματικών-αγνωνιστικών δράσεων απαντώντας στις «κακές πληρωμές» στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), την Πέμπτη (17/10) στη Λάρισα.
«Η εξισωτική αποζημίωση που πήραν κάποιοι κτηνοτρόφοι είναι σημαντικά μειωμένη, ενώ το ποσό που έλαβαν ορισμένοι ως επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο, καταγράφεται συρρικνωμένο ως 35%», δήλωσε στο ΑΜΠΕ την Δευτέρα (14/10) ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης.
Μεταξύ άλλων, η ΠΕΚ υποστηρίζει ότι οι «κακές» πληρωμές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον αγροτο-κτηνοτροφικό κλάδο, ο κόσμος του οποίου, σύμφωνα με την Ένωση, βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση».
Βάσει της απόφασης των κτηνοτρόφων, θα ζητηθεί άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ επίσης θα κατατεθεί αίτημα συνάντησης και με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων των επαφών, προγραμματίζονται περιφερειακές κινητοποιήσεις στα κατά τόπους γραφεία ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου.
Στις 10/11 καλούνται, επίσης, οι κτηνοτρόφοι σε πανελλαδική κινητοποίηση στα Τέμπη.
Σε συνελεύσεις κατά νομούς θα αποφασισθεί η εξέλιξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Σε περίπτωση , δε, που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις επαφές όσον αφορά στα αιτήματα του κλάδου και κυρίως σχετικά με το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2012, η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θεωρείται βεβαία.
Ο Δημήτρης Καμπούρης πρόεδρος της ΠΕΚ, μιλώντας στην Εφ. Συν. χαρακτήρισε το κλίμα στις τάξεις των κτηνοτρόφων ως ιδιαίτερα αγωνιστικό.
http://www.iskra.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.