Κορονοϊός: Πρώτα σημάδια μείωσης της πανδημίας-1.044 κρούσματα, 85 8άνατοι και 600 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων. 

Τα πρώτα θετικά σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας στη χώρα μας επισήμαναν σήμερα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Και οι δύο ανέφεραν ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής (Rt) έπεσε κάτω από το 1.

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που άναψαν φωτιά στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Νίκσ Χαρδαλιάς .

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53% άνδρες.Τα 4.888 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.075 (26,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 600 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 161 (26,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 581 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.406 θανάτους συνολικά στη χώρα, 978 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Β. Παπαευαγγέλου: Επιτέλους μείωση των νέων κρουσμάτων

Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε σήμερα για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.Η κ. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.

Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα είπε ότι 255 αφορούν στην Αττική, 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 κρούσματα καταγράφηκαν στην Λάρισα. Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας,

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου» που αφορούσαν την καταγραφή των κρουσμάτων. Συνέχισε τονίζοντας πως υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ.

Ν. Χαρδαλιάς: Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά για να τους προστατεύσουμε

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο είναι οι ακόλουθες 18: Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, Τρίκαλα, Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη.

Στην Πιερία το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται τα τελευταία 24ώρα αντί να σταθεροποιείται ή να μειώνεται, όπως σε άλλες περιοχές, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ακόμα μια φορά ότι «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία».

Κατόπιν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην εορταστική περίοδο που ξεκινά λέγοντας «φέτος οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές» και υπενθυμίζοντας, «οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε «να τους προστατεύσουμε».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της πολιτικής προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας Υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.