Κορονοϊός: Προ των πυλών το lockdown με επίκληση τη μη συμμόρφωση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα

Η άρνηση μερίδας των πολιτών να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού στη μάχη κατά του κορονοϊού, αυξάνει τις πιθανότητες για επιβολή  νέων αυστηρότερων μέτρων   σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές. Προ των πυλών για νέες αποφάσεις  τις επόμενες ώρες με απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση πτήσεων και lockdown στην Ελλάδα.  

Την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 18.00 με διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό το ενδεχόμενο άφησε άλλωστε ορθάνοιχτο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στο Open, στηλίτευσε αντικοινωνικές συμπεριφορές, που θα προκαλέσουν αυστηροποίηση των μέτρων.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην πιθανότητα του πλήρους αποκλεισμού, σημείωσε επί λέξει:

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» επαναλαμβάνει ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας από τον κορονοϊό covid-19. To σημαντικό είναι, όπως έχει επισημάνει και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ότι αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς τις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο λειτούργησε το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά το στρατό.

Τι προβλέπει το lockdown

Σύμφωνα με  πληροφορίες, το σχέδιο είναι έτοιμο και προβλέπει την πλήρη παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Οι μόνες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές, με απόφαση της κυβέρνησης, θα είναι εκείνες που σχετίζονται με την παροχή υγειονομικού υλικού και με την αλυσίδα τροφοδοσίας – δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λ.π. -, ενώ θα διακοπούν οι αεροπορικές και ακτοπολοϊκές συνδέσεις καθώς και οι κάθε μορφής εσωτερικές μετακινήσεις στην χώρα.

Θα υπάρξει και γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, με ειδικό δελτίο, μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό, οι ένστολοι, και όσοι άλλοι κρίνεται ότι εργάζονται σε τομείς που η λειτουργία τους δεν μπορεί να ανασταλεί (π.χ. καθαριότητα των Δήμων, εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ). Όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία του στον δρόμο θα συλλαμβάνεται ενώ θα περιπολούν παντού οχήματα της ΕΛΑΣ για την επίβλεψη του lockdown. Οι αγορές στα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να γίνονται μόνον από ένα άτομο ανά οικογένεια, ενώ υπάρχει σενάριο σύμφωνα με το οποίο και η πώληση βενζίνης από τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα γίνεται με κουπόνια.

Η διαρροή αυτή συνοδεύθηκε και από την έντονη επισήμανση πως πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβάλει, αλλά θα αναγκαστεί να το πράξει διότι μια μερίδα πολιτών δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις για κοινωνική αποστασιοποίηση και απομόνωση στο σπίτι.

 Ερωτήματα προκαλεί  η επίμονη σύνδεση από κυβερνητικά στελέχη του lockdown με την «ατομική ευθύνη». Είναι αλήθεια πως μια – μειοψηφική – μερίδα πολιτών δεν πειθάρχησε στα μέτρα προστασίας. Είναι όμως επίσης αλήθεια πως, ειδικά τα τελευταία 24ωρα, η μεγάλη πλειοψηφία έμεινε πραγματικά στο σπίτι. Η  μαζική εξόρμηση στην επαρχία και οι ουρές στα διόδια της Παρασκευής δεν    αποδείχτηκε   από τα στοιχεία της Τροχαίας.

Όπως υποστηρίζεται από διάφορες πλευρές, αν η κυβέρνηση θεωρεί  ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία ας τα πάρει τώρα.  Η επιμονή όμως των κυβερνητικών στελεχών,  στην «ανεύθυνη» συμπεριφορά των πολιτών υποκρύπτει σκιές ενός  επικοινωνιακού παιχνιδιού  για τη  μετάθεση της κυβερνητικής και κρατικής ευθύνης στους πολίτες στην περίπτωση που ξεφύγει ο έλεγχος της πανδημίας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.