Κορονοϊός: Ξεμένουμε από αντιδραστήρια – Με το σταγονόμετρο τα διαγνωστικά test

Προβλήματα στην επαρκή τροφοδοσία των μικροβιολογικών εργαστηρίων με αντιδραστήρια που απαιτούνται στην ανίχνευση του κορoνοϊού καταγράφονται στα εργαστήρια της χώρας δημόσια και ιδιωτικά. Ο μικρός αριθμός  test δεν  αποτυπώνει την ακριβή εικόνα εξάπλωσης  της επιδημίας.

Στη μάχη κατά του κορονοϊού ένα από τα σημαντικότερα όπλα των γιατρών είναι ασφαλώς οι εργαστηριακές εξετάσεις (test) που δείχνουν αν ένας ασθενής νοσεί από COVID-19. Συνολικά, με βάση και την τελευταία χθεσινή επίσημη ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά περισσότερα από 4.900 δείγματα από ασθενείς, ενώ ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια και δεν αφορά σε όλους.

Ως στρατηγική του υπουργείου παραμένει ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, σε ασθενείς με συμπτώματα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19 και προτείνεται να περιοριστούν κατ΄οίκον οι ελαφρές περιπτώσεις.

Όποιος πολίτης από σήμερα ανησυχήσει και θελήσει να κάνει το τεστ χωρίς να έχει τα συμπτώματα, δεν μπορεί ούτε στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αφού και εκεί ο ΕΟΔΥ έχει δώσει εντολή να πραγματοποιούνται μόνο τα τεστ σε ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν συμπτώματα. Να σημειωθεί ότι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα  τα test κοστίζουν μέχρι και 300 ευρώ!

O πολύ μικρός αριθμός των διαγωνιστικών τεστ στη χώρα μας έχει ακόμη σαν  αποτέλεσμα που δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της εξάπλωσης του ιού. Αρκετοί  ειστήμονες προειδοποιούν ότι η τακτική αυτή θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του ιού, όπως συνέβη στην  Ιταλία και προτείνουν την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής καταγραφής και ελέγχων.

Αυτή είναι εξάλλου και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους ελέγχους. Tεστ για κάθε πιθανό κρούσμα, ως τον ενδεδειγμένο τρόπο επιβράδυνσης της εξέλιξης της πανδημίας

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα όριά του βρίσκεται και το υγειονομικό υλικό του ΕΣΥ και ειδικότερα οι ειδικές στολές μιας χρήσης, οι μάσκες και τα γυαλιά, αφού σε κάθε περίπτωση αυτά τα τρία υλικά πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια και οι διασώστες να φορέσουν νέα.

Γιατί υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της www.kathimerini.gr/ η παραγωγή της πρώτης ύλης γίνεται στην Κίνα, η οποία την αποστέλλει σε εργοστάσια προμηθευτών στη Γερμανία. Τα εργαστήρια της χώρας μας αγοράζουν τα αντιδραστήρια από τους προμηθευτές, ωστόσο οι ποσότητες που διατίθενται είναι πολύ μικρές λόγω μεγάλης ζήτησης. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με προμηθευτές σε μία προσπάθεια για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το εργαστήριο του ΕΚΠΑ κατάφερε να εξασφαλίσει 1.500 αντιδραστήρια  από τα ιδιωτικά νοσοκομεία που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων ημερών.

ΠΗΓΗ: htt

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.