Κοροναϊός: 18 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο Τσιόδρας

Στα 2.744 ανήλθαν την Τρίτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 18 νέα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε παράλληλα έναν νέο θάνατο – αυτόν του 80χρονου άνδρα που κατέληξε χθες το βράδυ στο Σωτηρία – με τα θύματα της πανδημίας στη χώρα να φτάνουν τα 152. 

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, εκ των κρουσμάτων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 32 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Έντεκα (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Αναφορικά με τους νεκρούς, οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.  

Για τα φάρμακα και εμβόλια

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη χρήση της ουσίας ρεμδεσιβίρη. «Η αξιολόγηση του φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης θα γίνεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και η χορήγησή του θα γίνεται μόνο από τα νοσοκομεία», σημείωσε. 

Επιπλέον ανέφερε ότι «ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι ήδη 8 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία τακτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Τι πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες ημέρες

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε ότι τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε μία χαλάρωση και υποστήριξε ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». 

Για τις επόμενες ημέρες είπε τα εξής:

  • Ο εργαστηριακός έλεγχος και η καλύτερη ιχνηλάτηση των ασθενών είναι τα όπλα μας.
  • Να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ΜΜΜ. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται η ορθή χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό. Αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα σωστά, τότε μόνο κακό κάνει.
  • Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας. Πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.), η οποιες δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένες με τον κορωνοϊό. 
  • Να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε. Η «λαοθάλασσα» του τελευταίου σ/κ δείχνει μια διάθεση να συγχρωτιστούμε, αλλά και μια ανευθυνότητα έναντι του ιού.
  • Να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό.
  • Να επιτηρούμε στενά την κατάσταση της υγείας μας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.