Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες σύμφωνα με την  απόφαση που έλαβαν σήμερα το μεσημέρι στη Λάρισα στην πανελλήνια συγκέντρωση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, προκειμένου οι αγρότες να εκφράσουν την κάθετη αντίθεση τους στα προωθούμενα για τον κλάδο τους νέα μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 37 νομών της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, και πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνων από όλη τη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που θα έχουν κλιμακωτό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν σήμερα, ξεκινούν ήδη από αύριο με περιοδείες κλιμακίων και ενημερωτικές συνελεύσεις σε χωριά, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν περιφερειακές κινητοποιήσεις σε νομούς και επαρχίες με διενέργεια και κατά τόπους συλλαλητηρίων, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο τον Νοέμβριο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική συνάντηση, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα με τους αγρότες να μην αποκλείουν καμία μορφή αγώνα ούτε και το στήσιμο μπλόκων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι αγρότες αντιδρούν στην φορολόγηση  από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά, την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, στον ΕΝΦΙΑ και στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Φορολογία αγροτών με κλίμακα και εισφορές με σκαλοπάτια
 Mε υποσχέσεις για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ σε κλίμακες επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών του συντονιστικού που δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.
 
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πού θα μπουν τα σκαλοπάτια, ο Βαγγέλης Αποστόλου μοίρασε «γενικόλογες υποσχέσεις», στους εκπροσώπους των αγροτών του πανελλαδικού συντονιστικού που κατέβηκαν στην Αθήνα, από όλη την Ελλάδα, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Θέλουμε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί και τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στο στάβλο. Θεωρούμε την αγροτική παραγωγή σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της διατροφικής επάρκειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον».
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τον σοβαρό προβληματισμό τους αναφορικά με το ασφαλιστικό, για το οποίο ο κ. Αποστόλου δήλωσε: «Θα μας βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης, ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι και αποτελεσματικοί».
 
Δέσμευση για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη
 
Για το μόνο που δεσμεύτηκε ο υπουργός ήταν η διαδικασία σε σχέση με τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οπότε σύμφωνα με το σχεδιασμό, επαγγελματίας αγρότης θα είναι αυτός με εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα.
 
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής από την πλευρά τους ζήτησαν, να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στη φορολόγησή τους και το ασφαλιστικό, αλλιώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.
 
Σε κάθε περίπτωση, είπαν, θα περιμένουν τις τελικές προτάσεις του υπουργείου, όπως θα διαμορφωθούν μετά τη συζήτηση με τους εταίρους για να καθορίσουν την τελική στάση τους.
 
Άκαρπη και η συνάντηση με την Πρωτοβουλία Αγροτών
 
Φορολογία και ασφαλιστικό τέθηκαν πάλι στο τραπέζι σε συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Βαγγέλη Αποστόλου και εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας αγροτών, που μετρά στη δύναμή της 63 αγροτικούς συλλόγους από διάφορα μέρη της χώρας. Οι αγρότες δήλωσαν απογοητευμένοι κατά την έξοδό τους από το μέγαρο της πλατείας Βάθης.
 
 
Η ανακοίνωση του υπουργείου με τις δηλώσεις Αποστόλου
 
 Υπουργός: Κατατέθηκε ένας προβληματισμός αρκετά σοβαρός από πλευράς αγροτών. Και θα έλεγα ένας προβληματισμός που θα μας βοηθήσει σημαντικά για περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων που ήδη έχουμε ετοιμάσει ως Υπουργείο, ούτως ώστε στην εντός των ημερών σχετική διαπραγμάτευση που θα κάνουμε για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί επ΄ωφελεία βεβαίως του αγροτικού χώρου.
 
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους αλλά και από όλους όσοι έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο είναι ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στην στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα αν βλέπατε την εικόνα που αντίκρισα λίγες μέρες πριν κατά την επίσκεψή μου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στη Γερμανία, θα διαπιστώνατε τι σημαίνει ελληνικό, ποιοτικό προϊόν για τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Προς  αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στη δύσκολη καμπή που περνάει ο αγροτικός κόσμος θα σταθεί όρθιος,  για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Σχεδιάζετε πιο δίκαιη φορολόγηση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες;
 
Υπουργός: Ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρχει μια πιο δίκαιη μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, που αφορούν θα έλεγα την απάλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η νέα συμφωνία. Θα βρούμε τη λύση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.