Κλείνουν χωρίς διερεύνηση στο Ευρωκοινοβούλιο την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε χτες, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου πήρε την απαράδεκτη απόφαση να «κλείσει» χωρίς καμία διερεύνηση την Αναφορά, που είχε καταθέσει από τις 15/10/2014 η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στο λαό και τη χώρα μας από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων.

Συγκεκριμένα, η απόφαση πάρθηκε χτες κατά πλειοψηφία στη συνάντηση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών και στη συνέχεια ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της ίδιας της Επιτροπής. Το σκεπτικό αυτής της απαράδεκτης απόφασης περιλαμβάνεται σε «non paper» της νομικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου,  στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων του γερμανικού κράτους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν εμπίπτουν σε όσα προβλέπουν οι συνθήκες της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως αποκλειστικά διμερές θέμα μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού κράτους. 

Για την ιστορία την απόφαση για κλείσιμο της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων  υπερψήφισαν οι ευρωομάδες  του Λαϊκού Κόμματος, οι  Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.

Κοινή συνέντευξη ΠΕΑΕΑ- Ευρωβουκευτών ΚΚΕ  στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις την Τρίτη

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη μετά από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Στα πλαίσια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Καταγγελία για την απόφαση της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να κλείσει χωρίς διερεύνηση την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης».

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη από τις 14.30 ως τις 15.00. στην αίθουσα Press Conference LOW– 1.201 στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να «κλείσει» χωρίς καμία διερεύνηση την εν λόγω Αναφορά, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να κρύψει με πολιτικά παιχνίδια τη σαφή άρνησή της να τοποθετηθεί επίσημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

«Η απόφαση αυτή», τονίζει, «και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ είχε προσκομίσει στην Επιτροπή πρόσθετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας και πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών, προκειμένου να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, συνιστά πρόκληση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική αντίσταση και τις βαριές θυσίες του στην πάλη κατά του φασισμού, προσβολή απέναντι στην ιστορική μνήμη και την αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης….Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ μαζί με την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θα συνεχιστούν ενάντια στη στάση των οργάνων της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης. Το ΚΚΕ αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για να γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

Νότης Μαριάς: Ηθικά απαράδεκτη και πολιτικά προκατειλημμένη η αρνητική απόφαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ηθικά απαράδεκτη και πολιτικά προκατειλημμένη, χαρακτήρισε τη σημερινή αρνητική απόφαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής, Νότης Μαριάς.

Επισημαίνεται ότι «με τη σημερινή τους απόφαση οι Συντονιστές της Επιτροπής Αναφορών με σταθμισμένες ψήφους 20 έναντι 14 απέρριψαν την ένσταση του  Νότη Μαριά με την οποία ζητούσε να μείνει ανοιχτή η Αναφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και ταυτόχρονα να κληθούν τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα να τοποθετηθούν εγγράφως για το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα όσο και η Κομισιόν να τοποθετηθεί για τις δεσμεύσεις της ΕΕ από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1946.

Την απαράδεκτη απόφαση να κλείσει η αναφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και οι Φιλελεύθεροι.

Οι μνημονιακοί αυτοί κύκλοι αποθρασύνθηκαν από την αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν στήριξε την αναφορά της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΑ.

Μάλιστα η εκπρόθεσμη παρέμβαση της Ελληνικής Βουλής, μέσω Ευρωβουλευτού, στην Επιτροπή Αναφορών απλά επιβεβαίωσε την αδιαφορία της Ελληνικής πλευράς για την υπόθεση που κρινόταν σήμερα και υπονόμευσε την έκβασή της».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.