Κικίλιας: Στο 32% η θετικότητα στην Θεσσαλονίκη [Βίντεο]

Στην κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, σημειώνοντας πως η θετικότητα στην πόλη είναι στο 32%.

Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ ο Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι «παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ, τον Νοέμβριο έχουμε 1082 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε άλλες 234 κλίνες ΜΕΘ».

Είπε ακόμα ότι τον Αύγουστο αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ για Covid, στη 2η φάση άλλες 73 και ότι τις επόμενες ημέρες μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες.

Είπε επίσης ότι ενώ τέτοια εποχή κάθε χρόνο είχαμε 30-35 αναμονές την ημέρα για κρεβάτι εντατικής, τώρα έχουμε μηδέν αναμονές εν μέσω πανδημίας. Μέχρι στιγμής κανένας δεν περιμένει για κρεβάτι εντατικής θεραπείας, είπε.

Όσο για τις απλές κλίνες ΜΕΘ ο υπουργός ανέφερε ότι έχουμε δημιουργήσει 4.590 απλές κλίνες για Covid.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ρόλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας, λέγοντας ότι 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 υγειονομικές περιφέρειες έχουν μπει και αυτά στη μάχη για τον κορονοϊό. Εκεί, εξήγησε, μπορούν να κάνουν τεστ και να λάβουν οδηγίες οι πολίτες για τον κορονοϊό. Στην πρωτοβάθμια δομή γίνεται περίπου το 30% των διαγνωστικών τεστ, είπε ακόμα.

Συνολικά από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν γίνει πάνω από 2 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, μοριακά και rapid όπως ανέφερε. Τον Μάρτιο, είπε, γίνονταν 992 μοριακά τεστ την ημέρα, τον Αύγουστο 11.336 και τον Νοέμβριο κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με rapid test που έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις 500 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ, λέγοντας πως μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές και 450.000 τεστ.
Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις για τη μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα για κορονοϊό, απάντησε ότι τον προηγούμενο μήνα έγιναν πάνω από 516.000 εξετάσεις σε τακτικά ιατρεία και περίπου 40.000 χειρουργεία. «Το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσία σε όσους έχουν ανάγκη», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο ο κορονοϊός.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκιστική αντιπολίτευση» και fake news. Δεν χτυπούν τους εμάς, αλλά τους πολίτες είπε μεταξύ άλλων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.