Κατασχέσεις fast track ακινήτων-καταθέσεων

«Παράθυρο» στις τράπεζες για την πρώτη κατοικία

Με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμη και χωρίς δικαστική απόφαση, με καταγγελία τρίτων -κοινώς κάρφωμα- προχωρά η κυβέρνηση στις κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων για χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που κατατέθηκε στη Βουλή, όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν φόρους ή πρόστιμα πάνω από 30 ημέρες απειλούνται με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, αν είναι πάνω από 1.000 ευρώ (ακαταδίωκτο όριο), αλλά και καταθέσεων, κινητής και ακίνητης περιουσίας. Με τη ρύθμιση δεν γίνεται διάκριση εχόντων και οικονομικά αδύναμων, ενώ μειώνονται τα πρόστιμα για πλαστά ή εικονικά τιμολόγια από 50% έως 75%.

Συντηρητική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας μπορεί να διατάξει η εφορία χωρίς δικαστική απόφαση εάν διακρίνει κίνδυνο για την είσπραξη του αναλογούντος στον φορολογούμενο φόρου. Παράλληλα, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων απειλούνται και όσοι φορολογούμενοι καθυστερούν πάνω από 30 ημέρες να εξοφλήσουν -ή να ρυθμίσουν- οφειλές στην εφορία που υπερβαίνουν το «ακατάσχετο» ποσό των 1.000 ευρώ. Η απειλή στρέφεται ακόμη και κατά οφειλής από φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει είτε κατ’ εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές είτε με βάση πληροφορίες τρίτων (τράπεζες, επιμελητήρια, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, επαγγελματικοί φορείς κ.λπ., το όποιο απόρρητο των οποίων αίρεται). Μάλιστα, ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δεν προβλέπει για τις κατασχέσεις διάκριση ανάμεσα σε οικονομικά αδύναμους με περιορισμένη ή ανύπαρκτη φοροδοτική ικανότητα και σε κατέχοντες. Δηλαδή, ακόμη και αν είχε πρόθεση ο νομοθέτης να θέσει σε προτεραιότητα την υπαγωγή μεγάλων οφειλών, το γράμμα του νόμου στον ΚΦΔ δεν προβλέπει εξαιρέσεις.

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξακολουθεί να συντηρεί τη συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από τις τράπεζες μετά το τέλος του έτους.

Όπως επισημαίνει η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωσή της, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των εκπροσώπων των τραπεζών ότι δεν ενδιαφέρονται να μετατραπούν σε μάντρες ακινήτων, αρχίζουν και αυξάνονται οι περιπτώσεις που ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα επισπεύδουν αναγκαστική εκτέλεση ακόμα και εναντίον της κύριας κατοικίας οφειλετών.

Σε πρώτη φάση, αναφέρεται, συγκεκριμένες τράπεζες βγάζουν στον πλειστηριασμό ακίνητα που δεν προστατεύονται από την αναστολή μέχρι τις 31/12/2013. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανασταλεί έως το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί α) όλων των ακινήτων, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα, και β) της κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο α’ κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

 ΠΗΓΗ:https://www.avgi.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.