Καταγγελία ΟΙΥΕ: Ενάμιση χρόνο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα HONDOS! Στο απυρόβλητο η εργοδοσία.

Για «βρόμικο παιχνίδι» σε βάρος των 130 εργαζομένων της, τους οποίους έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και 18 μήνες, κατηγορεί την εργοδοσία των καταστημάτων HONDOS PALLAS, δηλαδή τους Γιώργο Χόντο και Στέφανο Κωστούλα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

«Οι επί 18 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στα HONDOS απαιτούν να σταματήσει η ασυλία και το θράσος των εργοδοτών», οι οποίοι «με προκλητικό και θρασύτατο τρόπο τους εμπαίζουν, αρνούμενοι να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντί τους», καταγγέλλει σε σχετική της ανακοίνωση. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας βιώνουν κυριολεκτικά έναν εργασιακό εφιάλτη και έχουν καταστεί όμηροι της εργοδοσίας, η οποία  εξακολουθεί να μένει ατιμώρητη, αλλά να προκαλεί ταυτόχρονα και με τη συμπεριφορά της.

Οι προκλητικές παρανομίες των Χόντου και Κωστούλα

«Οι προκλητικές παρανομίες των εργοδοτών προκαλούν σοκ!», σημειώνει η ΟΙΥΕ και αποκαλύπτει:

  • το σύνολο των εργαζομένων είναι απλήρωτο από 6 έως 20 μήνες (με μέσο όρο απλήρωτης εργασίας τους 14 μήνες!),
  • δεν έχουν καταβληθεί για όλο το 2014, επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα,
  • πάνω από 75 εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν επίσχεση εργασίας,
  • πάνω από 20 εργαζόμενοι έχουν εξωθηθεί σε εκβιαστική παραίτηση από την εργοδοσία, χάνοντας το δικαίωμα τους σε αποζημίωση, ενώ
  • 30 εργαζόμενοι έχουν «απολυθεί» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

Χρέη σε ΙΚΑ και Δημόσιο

Η εργοδοσία οφείλει στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τουλάχιστον 9 μηνών, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν  τα συνολικά χρέη της εταιρείας προς το ΙΚΑ. Αδιευκρίνιστα παραμένουν, επίσης, και τα χρέη της εταιρείας στο Δημόσιο, καθώς από δημοσιεύματα του Τύπου οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν πέρυσι και οδηγήθηκαν στους εισαγγελείς για τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρόλα αυτά, όμως, επισημαίνει η ΟΙΥΕ, «την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά και αδιαφορούν προκλητικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, με βάση και στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Συνεχίζουν ανενόχλητοι την εκμετάλλευση

Έτσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των ιδιωτικών υπαλλήλων:

  • Εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχοντας νοικιάσει χώρους για τη λειτουργία δύο μεγάλων Σ/Μ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – CARREFOUR, εισπράττουν έσοδα από τη λειτουργία καφέ – εστιατορίων στα 2 καταστήματα, καθώς και στο πάρκινγκ της εταιρείας που έχει σταθερούς πελάτες.
  • Συνεχίζουν τις πωλήσεις προϊόντων.
  • Προσλαμβάνουν για 2-3 μήνες νέους εργαζόμενους, τους οποίους τους αφήνουν απλήρωτους και στη συνέχεια τους διώχνουν.

Την Πέμπτη τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας

Η ΟΙΥΕ, από κοινού με τους εργαζομένους, έχει ήδη προσφύγει στον υπουργό Εργασίας, όπου την Πέμπτη 12 Μάρτη θα διεξαχθεί η εργατική διαφορά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. «Είναι ολοφάνερο ότι αυτό το προκλητικό «πάρτι» πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα», υπογραμμίζει.

Και συμπληρώνει: «Οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουμε από τον υπουργό να κινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες, σε συνεργασία και με όλους τους συναρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΣΔΟΕ κ.λπ.), ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα οι όλες οι δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων και τα δεδουλευμένα τους, ενώ θα προχωρήσουμε και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι σε μια εργοδοσία που προκλητικά νομίζει ότι μπορεί να μένει στο απυρόβλητο».

http://www.ergasianet.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.