Κατάληψη από καλλιτέχνες του Υπουργειου Πολιτισμού για το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις  των καλλιτεχνών που  διαμαρτύρονται για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήριο Λυκείου.

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο πολιτισμού πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν κρεμάσει πανό, που αναγράφει: «Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας».

Στις 12.00  έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά  στο Υπουργείο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα καλλιτέχνες και σπουδαστές δραματικών σχολών προχώρησαν επίσης σε κατάληψη του θεάτρου Rex, στην οδό Πανεπιστημίου.

Τα καλλιτεχνικά σωματεία έχουν εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία κατά της υποβάθμισης των πτυχίων τους. Χιλιάδες καλλιτέχνες και αλληλέγγυοι αναμένεται να δώσουν το παρών στην νέα διαδήλωση, που ξεκινά στις 12 μ.μ., σε  Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Χθες έγινε εκδήλωση στο  υπό κατάληψη Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν κατάμεστο από πολίτες που εξέφρασαν τη στήριξή τους φοιτητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Σήμερα λήγει και το τελεσίγραφο που είχαν στείλει οι καθηγητές της υπό κατάληψη Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προς την κυβέρνηση πως αν δεν υπάρξουν «σαφείς αποδείξεις» απόσυρσης των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το το διάταγμα θα παραιτηθούν όλοι.

 Το συντονιστικό των σπουδαστών Δραματικών σχολών  ζητά την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά
  • Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών
  • Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας
  • Την άμεση ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα
  • Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.