Καλαμιά Κοζάνης: Επίθεση της αστυνομίας σε διαμαρτυρία κατοίκων για φωτοβολταϊκό πάρκο που πνίγει το χωριό τους

Πρωτοφανείς εικόνες αγριότητας – ξυλοδαρμοί, συλλήψεις, τραυματισμοί –  στην Καλαμιά Κοζάνης, από την επίθεση της αστυνομίας  εναντίον κατοίκων και αλληλέγγυων που μπήκαν  μπροστά  στα  μηχανήματα αντιδρώντας στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου δίπλα στο χωριό τους.

Στις 10:30 σήμερα το πρωί βρέθηκαν στο σημείο κάτοικοι του χωριού με την συνδρομή αλληλέγγυων από διάφορους φορείς και συλλογικότητες, διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου από γερμανική εταιρία έκτασης περίπου 750 στρεμμάτων το οποίο τοποθετείται σχεδόν 100 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού .
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, οι αστυνομικές δυνάμεις αναίτια επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους με αποτέλεσμα να χτυπηθούν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας καθώς και γονείς μπροστά στα παιδιά τους. Τρεις άνθρωποι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με βαριές κακώσεις.  Ακολούθησαν έξι συλλήψεις πολιτών.
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη έκανε παρέμβαση στην αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης αντιδρώντας στις άδικες και αναίτιες συλλήψεις και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους. «Για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος όχι μόνο αρνείται να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα δικαιώματα τους αλλά χρησιμοποιεί τους δημόσιους λειτουργούς για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών. Εδώ και μέρες οι κάτοικοι ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες περιμένοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί ώστε να προστατέψουν τα βοσκοτόπια καθώς και τα σπίτια τους. Η ολοκλήρωση του έργου θα έχει σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η εναπομείνασα κτηνοτροφική δραστηριότητα καθώς επίσης θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην καθημερινότητα των κατοίκων.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων καθώς και τον τερματισμό των εργασιών», τόνισε ο Βασίλης Λότσιος, εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ 25.
Με σκισμένα ρούχα ο περιφερειακός σύμβουλος Στέφανος Πράσσος, υποβασταζόμενος, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο ο Χρήστος Ψαλίδας, Πρόεδρος Συντονιστικού Οργάνου Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, που βρέθηκαν στο σημείο και συμπαραστάθηκαν στο σημείο μαζί με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης Νόντα Στολτίδη και τον Μιχάλη Καραμπατζιά Δημοτικό Σύμβουλο Βοΐου. Ασθενοφόρο στο σημείο. Πρωτοφανείς εικόνες  κατέγραψε το kozan.gr  που βρέθηκε στο σημείο.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ψζχχζψζχψ-1024x469.jpg
 
Τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα στην Καλαμιά είναι χαρακτηριστικά του πως «οραματίζεται» η Νέα Δημοκρατία την ανάπτυξη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει  σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδης.
«Καμία οργάνωση (υπενθυμίζω πως ακόμα δεν έχει κατατεθεί η μελέτη για το Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε), καμία νομιμότητα και κανένας σεβασμός στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και των αποφάσεων περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου. Δεν τηρήθηκε η συμφωνία για διακοπή των εργασιών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από κατοίκους μέσω της νομικής οδού και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Χρησιμοποιήθηκε ωμή βία κατά κατοίκων που άσκησαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον τόπο και τα πιστεύω τους.
Οι σημερινές ντροπιαστικές εικόνες έρχονται από το μέλλον που θέλουν κάποιοι για την περιοχή μας. Έχουμε χρέος να μην τους αφήσουμε να καταστρέψουν τον τόπο μας».
Οι συλληφθέντες μετά τις παρεμβάσεις   αφέθηκαν ελεύθεροι  ενώ   σε βάρος τους η εταιρεία κατέθεσε μήνυση με τις κατηγορίες παράνομης βίας, παρακώλυσης έργου και αντίστασης κατά της αρχής. 
✖️ Κάπου στο μέσο της πρώτης εικόνας και λίγο προς τα κάτω και αριστερά υπάρχει… ένα χωριό.
🔵 Το μπλε της εικόνας, που στραγγαλίζει το χωριό, είναι τα φωτοβολταϊκά που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν.
🔵 Μπλε είναι και το χρώμα της θάλασσας, του ουρανού, των στολών των αστυνομικών και της #ΝΔ.
⚫️ #Καλαμιά Κοζάνης, αστυνομική βία, ξύλο, τραυματισμοί, συλλήψεις για τους κατοίκους του χωριού, που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τον τόπο όπου κατοικούν.
Έπραξαν δηλαδή το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
⚫️ Πραγματικές εικόνες στο σήμερα από το μαύρο δυστοπικό μέλλον που έρχεται.


Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.