Καθηγητές Εικαστικών κατά Κεραμέως: Όχι στην έξωση της καλλιτεχνικής παιδείας από το Λύκειο

Σειρά έντονων αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του νέου ωρολόγιου προγράμματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο μεταξύ άλλων υποβαθμίζει, μετά τις κοινωνικές επιστήμες, και  τα καλλιτεχνικά μαθήματα, η διδασκαλία των οποίων περιορίζεται αποκλειστικά στις τάξεις του γυμνασίου.

Την απόφαση αυτήν της κυβέρνησης καταγγέλλει και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και καλεί σε συστράτευση όλους τους εκπαιδευτικούς και συλλογικούς φορείς (ΟΛΜΕ, Εικαστικό Επιμελητήριο, Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Ομοσπονδία Γονέων, συλλόγους καλλιτεχνών κ.λπ.) για την ανάκλησή της.

Σύμφωνα με τους καθηγητές εικαστικών και όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης:

Καταργεί το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου το οποίο είναι βασική επιλογή για αρκετούς μαθητές.

Μέσα από τη διαδικασία της δημιουργικής συνεργασίας, αλλά και της θεωρητικής κατάρτισης με τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, αφενός καλλιεργεί την αισθητική, ενδυναμώνει και αξιοποιεί τις εικαστικές εκφραστικές ικανότητες σε ανώτερο επίπεδο από εκείνο του Γυμνασίου, αφετέρου φέρνει σε επαφή τους μαθητές με το εύρος των καλλιτεχνικών σπουδών, που αρκετοί συχνά, ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν.

Καταργεί τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου στην Γ΄ Λυκείου στερώντας από τους μαθητές τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Διακόσμησης, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Πολυμέσων και όλων των Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στρέφει τους μαθητές υποχρεωτικά μόνο στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία εγείροντας και θέμα αντισυνταγματικότητας της απόφασης.

Οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές, καταργεί οργανικές θέσεις και δημιουργεί αναίτιες υπεραριθμίες και διαθεσιμότητες στους μόνιμους Εικαστικούς εκπαιδευτικούς.

Στερεί από τους μαθητές του Λυκείου τις απαραίτητες γνώσεις και  την αναγκαία εκπαίδευση, για την καθολική καλλιέργεια της αντιληπτικής τους ικανότητας, της δημιουργικής σκέψης της πνευματικής – συναισθηματικής διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.

Αλλοιώνει τον πολιτισμικό ρόλο του Λυκείου, που είναι η ανώτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  αποστερώντας τις γνώσεις που αφορούν ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ   ΤΟΝ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, τον οποίο οι κυβερνώντες υμνούν και δηλώνουν δημόσια τόσο ανάλγητα, ότι αποτελεί θησαυρό   για τον Τουρισμό και την Ελληνική οικονομία».

«Το θέμα θα τεθεί άμεσα στην πολιτική ηγεσία και στα κόμματα της Βουλής και εξετάζεται η νομική  προσβολή  κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης», καταλήγουν.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.