Καζάνι που βράζει η Πτολεμαΐδα: Επεισόδια και χημικά σε ημερίδα με Χατζηδάκη-Γεωργιάδη για την απολιγνιτοποίηση

Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία προκάλεσε  η επίσκεψη των υπουργών Ενέργειας και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνη Γεωργιάδη στην Πτολεμαΐδα,  σε ημερίδα  που οργάνωσε το  ΥΠΕΝ  για την απολιγνιτοποίηση σε μια προσπάθεια να περάσουν τη «γραμμή» της κυβέρνησης. 

Αποχώρισαν από την ημερίδα οι Δήμαρχοι και φορείς της περιοχής  ενώ οι διαδηλωτές που υποδέχτηκαν με μαύρες σημαίες και συνθήματα τον Υπουργό αντιμετωπίστηκαν  από τα ΜΑΤ με χημικά.

Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας παρουσία των Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη τα πνεύματα οξύνθηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος  που διαμαρτύρονταν έξω από το ξενοδοχείο Παντελίδης και  να έρχεται αντιμέτωπο με δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους διαδηλωτές

Έξω από το χώρο υπήρχε  ισχυρή αστυνομική δύναμη και δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ υπήρξαν  μικροσυμπλοκές όταν ομάδα διαδηλωτών παραβίασε την αυλόπορτα του ξενοδοχείου.

Αποχώρησαν Δήμαρχοι, συνδικάτα και φορείς της περιοχής  στην Ημερίδα

Ο πρόεδρος των ενεργειακών δήμων, Βασίλης Γιαννάκης, εξέφρασε την κοινή απόφαση όλων να μην συμμετάσχουν στην ημερίδα, να υπάρχει εκπρόσωπός τους στο συντονιστικό όργανο για τη μεταλιγνιτική εποχή και να γίνει ουσιαστική διαβούλευση μετά τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ανάφερε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της ημερίδας:«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε έναν προσχηματικό διάλογο ούτε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Κομισιόν να θεωρήσει ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση. Θα σας περιμένουμε με βελτιωμένες προτάσεις»

Οι δηλώσεις Χατζηδάκη- Γεωργιαδη για τις αποχωρήσεις  Δημάρχων- φορέων
Ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης σχολιάζει τις αποχωρήσεις δημάρχων – φορέων εργαζομένων : «Καλέσαμε τους πάντες. Κάποιοι αποφάσισαν να μην καθίσουν γιατί μάλλον δεν είχαν τι να πουν και ειδικά αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παριστάνουν τους Εισαγγελείς. Όσοι έχουν επιχειρήματα ας έρθουν εδώ να τα καταθέσουν».
Επίθεση στους δημάρχους που αποχώρησαν από την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση , εξαπέλυσε από το βήμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.  Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε: «Να συγχαρώ τους δημάρχους που έμειναν μέσα (σ.σ. οι δήμαρχοι Ελευθερίου και Ζευκλής). Μιλάω ως απόγονος αυτής της περιοχής. Είμαστε σε μια μεγάλη αλλαγή της ζωής τους. Είναι λογικό να αισθάνονται και αγωνία και φόβο γι” αυτό που έρχεται. Η βασική κατηγορία είναι γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης να κάνει γρηγορότερα την απολιγνιτιποίηση», προσθέτοντας ότι » Πρέπει να επαινείται το Μητσοτάκη για την απόφαση αυτή, αν δεν την λαμβάναμε θα χάναμε τη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα χάναμε την περιοχή».
Ειδικότερα αναφερόμενους σε όσους αποχώρησαν είπε: «Ντροπή των δημάρχων που αποχώρησαν, φανταστείτε να τους πω εγώ αύριο να μην έρθουν στο Υπουργείο, ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Δεν κάνουν για εκπρόσωποι της περιοχής αυτοί».
 Οι Κυβερνητικές εξαγγελίες

 Ο Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στην ημερίδα  έταξε «επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για «μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη» και εξήγησε ότι «η μεταμόρφωση της περιοχής είναι το μεγάλο στοίχημα» της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατέληξε αναφέροντας πως «Το ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή».

  Ο Α. Γεωργιάδης «μάλωσε» όσους «φωνάζουν» για τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση ισχυριζόμενος «πρέπει να μας επαινείτε γιατί αυτή η απόφαση μας βάζει σε καλύτερη θέση όλων των άλλων στην νέα εποχή».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξή του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο λιγνίτη της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έγινε δέκτης επεισοδιακής υποδοχής.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έδειξαν ότι διαφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια για την επιχείρηση, υποδεχόμενοι τον υπουργό με πανό, μαύρες σημαίες και συνθήματα, με βασικό το «Κάτω τα χέρια από την ΔΕΗ».

 Πληροφορίες :  ΑΜΕ-ΑΠΕ,  https://e-ptolemeos.gr, 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.