Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό- Μαζική πορεία και χημικά στην Αθήνα

 Πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και στους αλληλέγγυους απεργούς πείνας πραγματοποίησαν περί τα  10.000 άτομα σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα.

Πορείες σε Θεσσαλονίκη και Χανιά και Πάτρα, όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Πρωτοβουλία Βενιζέλου ώστε να κατευνάσει το κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας.

Ένταση επικράτησε στα Εξάρχεια, μετά την ολοκλήρωση της πορείας αλληλεγγύης. Aστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών στην πλατεία Εξαρχείων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους ενώ αναφέρονται και συλλήψεις διαδηλωτών.

Ραντεβού για την πορεία του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη (επέτειος και της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου) στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια έδωσαν οι διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ρωμανός πραγματοποιεί απεργία πείνας για 22η συνεχή ημέρα, ζητώντας να  του επιτραπεί, όπως ορίζει ο νόμος, η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολή του ΤΕΙ Αθήνας, στο οποίο πέτυχε μετά από πανελλαδικές εξετάσεις.

Εκτός από τις αντιεξουσιαστικές και αναρχικές κινήσεις που κάλεσαν στην πορεία αλληλεγγύης, το παρών έδωσαν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), το ΕΕΚ και άλλες συλλογικότητες. Δυναμική παρουσία, με κοινό πανό το οποίο γράφει «το κράτος δολοφονεί αγωνιστές, αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας Ρωμανό, Μιχαηλίδη, Μπουρζούκο και Πολίτη» δίνουν και φοιτητικοί σύλλογοι,

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι και μέσω της πλατείας Ομονοίας και της οδού Σταδίου κατέληξαν στο Σύνταγμα, όπου «συναντήθηκε» με τους Σύριους πολιτικούς πρόσφυγες και κατόπιν στα Προπύλαια.

Ακολούθως, κάποια μπλοκ διαλύθηκαν, ενώ άλλα συνέχιζαν προς το κατειλημμένο Πολυτεχνείο όπου ήταν προγραμματισμένη συνέλευση.

Κατά την αποχώρηση ομάδες διαδηλωτών αναποδογύρισαν δύο αμάξια, μάρκας Mercedes, σε Σόλωνος-Ιπποκράτους και στη Χαρ. Τρικούπη. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους στα Εξάρχεια και έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και οβίδων κρότου λάμψης.. Στη οδό Κωλέττη παραδόθηκαν στις φλόγες 2 αυτοκίνητα, ενώ νωρίτερα, στο ίδιο σημείο πυρπολήθηκε από αγνώστους ένα λεωφορείο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ομάδες ΔΕΛΤΑ άρχισαν να επιχειρούν στα Εξάρχεια. Αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και πολύ ξύλο στην πλ. Εξαρχείων, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Πρωτοβουλία ανέλαβε το βράδυ της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΚΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά στο θέμα του Ν. Ρωμανού, μπροστά στο συνεχώς διογκούμενο κύμα αγανάκτησης για τη συμπεριφορά της πολιτείας. Προτείνει σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδο, με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου ώστε να δοθεί λύση.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του Ν. Ρωμανού σήμαναν οι γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι των τεσσάρων πλέον κρατουμένων απεργών πείνας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Εμπρός».
«Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας», τόνισε η κυρία Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός-αναισθησιολόγος και μητέρα του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου- που συμπαραστέκεται στον Ρωμανό και επίσης βρίσκεται σε απεργία πείνας. Η κυρία Βεργοπούλου σημείωσε ότι ο Ρωμανός της έχει καταστήσει εξαρχής σαφές ότι θέλει να προχωρήσει μέχρι τέλους χωρίς τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών κτλ. – ούτε λόγος βεβαίως για το «βασανιστήριο» της υποχρεωτικής σίτισης. Η ίδια χαρακτήρισε κραυγή αξιοπρέπειας την απεργία πείνας και επεσήμανε ότι νικητής είναι πάντα ο απεργός, ανεξαρτήτως έκβασης, γιατί βάζει πάνω από όλα την αξιοπρέπειά του.
Για υποκριτική στάση κατηγόρησε τον υπουργό Δικαισούνης ο πατέρας του Ν. Ρωμανού Γιώργος. «Ασχολείται εδώ και δυο χρόνια με τα βραχιολάκια» είπε χαρακτηριστικά.«Δεν παρακαλάω, ούτε θα θέσω σε κοινή θέα τα συναισθήματα μου», τόνισε. «Το παιδί μου ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση, και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του».
«Τον Νίκο, τον χρειαζόμαστε. Τον έζησα δυο χρόνια, στη β” και τη γ” λυκείου, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι ο συνήθης μαθητής Αυλώνα. Είναι ένας διαφορετικός μαθητής», είπε στην παρέμβαση του ο κ. Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός – διευθυντής του γυμνασίου – λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα.
«Θα ήθελα παρά πολύ να τον έχω φοιτητή» είπε η εγκληματολόγος – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παρίσι, κυρία Νατάσσα Τσουκαλά η οποία επέμεινε στο Νομικό πλαίσιο της υπόθεσης. Η κυρία Τσουκαλά μέμφθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τόσο για το χρονικό σημείο στο οποίο παρενέβη («γιατί με τόση καθυστέρηση;») όσο και για την πρόταση του περί εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη.

Το ρόλο του υπεύθυνου-ανεύθυνου εξακολουθεί να παίζει ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. «Ως υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσαμε όλες τις προϋποθέσεις να δώσουν εξετάσεις για τα ΑΕΙ οι έγκλειστοι που το επιθυμούσαν». δήλωσε. « Μία ευκαιρία στη ζωή είναι και αυτή! Όλα πήγαν καλά. Κάποιοι νέοι πέτυχαν. Θα εξασφαλίσουμε και την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτησή τους. Είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, όπου είναι αυτό δυνατόν πρακτικά, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, σε περίπτωση που ο έγκλειστος πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είτε και με τη διενέργεια εξετάσεων στις φυλακές, αν ο έγκλειστος, για λόγους που αφορούν άλλα όργανα της πολιτείας, δεν παίρνει άδεια. Η δημοκρατία δεν εκδικείται».

 φωτο από φίλους στο facebook

10847933_10202525879339696_6396052157221462873_n10712699_310264839172535_5868226761970749977_nφωτογραφία 2141754823510514615_310264905839195_1540110653046059153_n

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.