Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα με επίκεντρο κοντά στη Μαγούλα- Συνεχείς μετασεισμοί

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις είναι οι τραυματίες από τον σεισμό . Και οι τέσσερις, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι ελαφρά τραυματισμένοι. Ανάμεσά τους είναι ένα αγοράκι 8 ετών, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό.

 

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Καθώς περνάει η ώρα έρχονται στην δημοσιότητα βίντεο από την στιγμή του σεισμού που δείχνουν πόσο ισχυρός ήταν.

Σεισμολογικό κέντρο του ΑΠΘ

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Νέα σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Μικροζημιές στο κτίριο της Βουλής

Το κτίριο της Βουλής επιθεωρεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, στο οποίο καταγράφηκαν μικρές ζημιές από τον σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι. Ο κ. Τασούλας έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες μισή ώρα νωρίτερα.

Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Σε επιφυλακή ο κυβερνητικός μηχανισμός

Ελληνική Κυβέρνηση @govgr

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ελληνική Κυβέρνηση @govgr

Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί η συνδρομή του. Συνιστώ ψυχραιμία και καλώ τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε. 

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Ψυχραιμία συνιστούν σεισμολόγοι

Σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Να είναι ήρεμοι καλεί τους πολίτες ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος υποστήριξε πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αττική και στην κεντρική Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Λέκκας είπε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός των μικρότερων μετασεισμών και υποστήριξε ότι «ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία».

Την εκτίμηση πως κατά πάσα πιθανότητα έχουμε να κάνουμε με τον κύριο κύριο σεισμό εξέφρασε από τη μεριά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΑΠΕ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.