Ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ 750 εκατ.-Χάνει την πλειοψηφία το Δημόσιο

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται έμμεσα, μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην οποία δεν θα συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο

Είναι το πιο μεγάλο έως τώρα βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων

Σε μια περίοδο ανατιμήσεων ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου και εργαλείο  παρέμβασης στην αγορά ενέργειας παραδίδεται στους ιδιώτες.

Με μια ξαφνική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ,  γνωστοποίησαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μάλιστα. η αύξηση θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλιών μετόχων με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει την πλειοψηφία.

Πρακτικά δηλαδή, το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ 17% και Υπερταμείο 34% και ΕΦΚΑ άθροισμα 55%) δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία. Αντίθετα, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, από περίπου 45% σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 50%.

Πρόθεση της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε, είναι να αντλήσει νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα καθορισθεί με book building και θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που υιοθέτησαν συστημικές τράπεζες στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου. Δηλαδή, θα υπάρξει δημόσια προσφορά μετοχών εντός και εκτός Ελλάδας με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές κατά προτεραιότητα, κατ’ αντιστοιχία στο ποσοστό της συμμετοχής τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ξένους επενδυτές, στο σκέλος της διεθνούς προσφοράς μετοχών.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν εμπιστευτικές διερευνητικές κινήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ΑΜΚ.

Το θέμα είναι μείζονος σημασίας διότι σε μια περίοδο που το ρεύμα και το αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά σε ιδιώτες με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ως προς τις τιμές. Η ΔΕΗ ουσιαστικά σταδιακά περνάει σε ξένα χέρια και είναι εντυπωσιακό ότι πουλούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΔΕΗ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της από 10.9.2021 ανακοίνωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την ανάδειξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οι Goldman Sachs Bank Europe SE και Eurobank SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ Α.Ε., οι Milbank και Καρατζάς & Συνεργάτες ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή και η BNP Paribas παρείχε στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Fairness Opinion Letter». Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.gr) στην ενότητα Ενημέρωση Επενδυτών.

Πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Επίσης τονίζουν πως σε σχέση με τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή των υπηρεσιών προς τους πελάτες της.

Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις:

– Πρώτον, θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναν τομέα που η ΔΕΗ έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια.

– Δεύτερον, θα προχωρήσει σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ:

* Προχωρά στη δική της πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

* Αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα, περιορίζοντας την εξάρτησή της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές.

* Διασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τα χρόνια που έρχονται για πολίτες και επιχειρήσεις, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στις ενεργειακές ταρίφες.

* Ενισχύει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της ως περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.