Ιδιωτικά ΑΕΙ: Οι πρώτες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει  στην εκπαιδευτική κοινότητα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με έντονα «ταξικό» πρόσημο  που ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας με παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Κι ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζονται να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολών τον Ιανουάριο η αντιπολίτευση δεν έχει  ενιαία θέση.

ΚΚΕ,  Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25  δήλωσαν κάθετα αντίθετοι στο ν/σ  και άσκησαν σφοδρότατη κριτική κατά της κυβέρνησης.  Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης που δηλώνει  «ναι» με αστερισκους ενώ προβληματισμός επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό που προοιωνίζεται με  το «ελεύθερο» πανεπιστήμιο του κ. Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης», αναφέρει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί προβληματισμός με στελέχη του να  έχουν ταχθεί  κατά των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων με σαφήνεια  όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας άλλα όπως  στελέχη του  όπως οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης και  Πέτρος Παππάς δεν είναι  αρνητικοί εκ προοιμίου.

Μητσοτάκης για ιδιωτικά ΑΕΙ: Θα φανεί ποιος είναι εκσυγχρονιστής

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  μιλώντας  στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε  στην κατάθεση νομοσχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο για να ιδρυθούν   στη χώρα μας   “μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ“, τα οποία όπως είπε θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

΄Όπως ανέφερε θα είναι “το πρώτο βήμα στο δρόμο για την αναθεώρηση και του άρθρου 16 του Συντάγματος”. Δήλωσε μάλιστα ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τεθούν αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια για τα προγράμματα σπουδών και αυστηρές προϋποθέσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Υποστήριξε ότι το πρώτο αυτό νομοσχέδιο δίνει την προοπτική “ο τόπος να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από 40.000 νέους που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό”.“Θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος που θα ακολουθήσει, να φανεί ποιος στην πράξη είναι προοδευτικός και εκσυγχρονιστής” πρόσθεσε.

 Οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης αναλυτικά:

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το «ελεύθερο» πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη είναι το ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο

Ο κύριος Μητσοτάκης, μέσα στις εσωτερικές του δυσκολίες, επιχείρησε να ενώσει όλα τα νεοφιλελεύθερα κομμάτια του κόμματος του, μέσα από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο.

Επικαλείται λόγους που δεν οδηγούν σε τέτοιες λύσεις.

Τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και στα κολλέγια γιατί η ΝΔ τα έχει αφήσει έξω από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Δηλώνει πως θα υπάρξουν νέες συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν ΔΕΝ χρειάζεται καμία επιπλέον αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία για κάτι τέτοιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια ήδη έχουν αξιοζήλευτες συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.

Μιλάει για μη κερδοσκοπικά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ιδρύματα αυτά θα χρειαστούν πολλά κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα τους.

Ανακοινώνει συνεχώς ότι επιδιώκει την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων όταν η δίκη του κυβέρνηση τα έχει αφήσει στην τύχη τους με την ελάχιστη χρηματοδότηση και την ανυπαρξία νέων θέσεων καθηγητών.

Είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον κύριο Μητσοτάκη, όμως, είναι το εξαρτώμενο, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πανεπιστήμιο, τα οποία άλλωστε θα το χρηματοδοτούν.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον Πρωθυπουργό σημαίνει ταφόπλακα στο Δημόσιο, το οποίο χρόνια περιφρονεί και σκοπίμως υπονομεύει τόσο με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, όσο και με τις απαξιωτικές αναφορές σ’ αυτό των στελεχών της Κυβέρνησης του.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, τέλος, για την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα πανεπιστήμιο θεμελιωμένο στα συντρίμμια του Συντάγματος το οποίο, κατά τα ειωθότα, κουρελιάζει και ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Επί του πρακτέου, λοιπόν, αυτό που προοιωνίζει το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι “άριστοι” της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμισή της.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ “δεν θα μπει εμπόδιο”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8, ανέφερε πως «αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα. Αλλά προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους. Εάν, τώρα, η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».

Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο

Ιδιωτικά πανεπιστήμια; όχι, ευχαριστώ.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιό της για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν διακηρυγμένο στόχο της Νέας Δημοκρατίας. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αφορούν τον βαθύ ιδεολογικό πυρήνα της ελληνικής Δεξιάς και εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας.
Η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξει μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για αυτό που όντως χρειάζεται η χώρα μας: την αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ένα ψέμα. Είναι ο δρόμος για τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων και της υποβάθμισης των πανεπιστημίων της χώρας μας. Για να το επιτύχει αυτό, στηρίζεται σε μια διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 28 του Συντάγματος που καταστρατηγεί ευθέως το άρθρο 16. Δεν είναι όμως μόνο θέμα συνταγματικής τάξης. Είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαξιώνει συστηματικά τα πανεπιστήμια. Τα παρουσιάζει ως κέντρα ανομίας, αδιαφορεί για τα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχει κάνει ελάχιστα για την επούλωση των πληγών της κρίσης: δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη των σημαντικών κενών στις θέσεις διδασκόντων, κατάργησε προγράμματα διδασκαλίας νέων διδακτόρων, δεν παρεμβαίνει στη φούσκα στις τιμές των ακινήτων που δεν επιτρέπει σε χιλιάδες φοιτητές να νοικιάσουν ένα σπίτι. Αυτή τη στιγμή, η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινείται στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 5%. Σε ένα μελλοντικό τοπίο όπου ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια θα λειτουργούν συμπληρωματικά, ζητήματα δίκαιου ανταγωνισμού θα υποχρεώνουν την Πολιτεία να τα χρηματοδοτεί εξίσου με αποτέλεσμα αναπόφευκτα την περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δεύτερων.
Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στρέφεται εναντίον του πυρήνα του δημοσίου πανεπιστημίου που έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας για τους αποφοίτους του. Να το πούμε απλά: η μόρφωση για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα. Είναι προνόμιο για εκείνους που μπορούν να την πληρώσουν.
Με δεδομένη μάλιστα την οικτρή συνθήκη της φοιτητικής μέριμνας, και με το επιχείρημα ότι οι σπουδές στα περιφερειακά πανεπιστήμια κοστίζουν εξίσου όσο και τα ιδιωτικά, τα πρώτα θύματα αυτής της μεταρρύθμισης θα είναι τα περιφερειακά ιδρύματα που θα δουν τους φοιτητές και τις χρηματοδοτήσεις τους να συρρικνώνονται δραματικά.
Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να θέτει τα θεμέλια για τους μεγάλους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς που έπονται, αλλαγές που απαιτούν στρατηγικό και μακρόπνοο σχεδιασμό τόσο από την Πολιτεία όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Άρα, η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να επενδύσει στην παροχή σφαιρικής γνώσης που θα συμβάλλει στην προετοιμασία της χώρας για τις προκλήσεις που έρχονται. Γνώση που δεν πρόκειται να παρέχεται από ιδιωτικά ιδρύματα που θα κινούνται αποκλειστικά και μόνο στη βάση της εφήμερης ανταπόκρισης της προσφοράς και της ζήτησης. Μια τέτοια εξέλιξη, θα υπονομεύσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και θα οδηγήσει σε ένα άναρχο εμπόριο ελπίδας όπου τα πτυχία θα αγοράζονται και θα πωλούνται από «ιδρύματα» αμφίβολης σοβαρότητας.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, πανεπιστήμια ισχυρά και εύρωστα, αναβαθμισμένα και εξωστρεφή, προσανατολισμένα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αυτά δεν μπορεί παρά να είναι τα δημόσια πανεπιστήμια. Και το πρώτο βήμα για αυτό είναι να ακουστεί η φωνή της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φοιτητών και των φοιτητριών, που απαιτούν το αυτονόητο: χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, κάλυψη των κενών σε υποδομές και προσωπικό, πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, αυτοτέλεια στη διοικητική τους λειτουργία.
Η Νέα Αριστερά καλεί σε μέτωπο ανυπακοής στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Να μην περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να ηττηθεί ο ιδεολογικός πυρήνας της κυβέρνησης της Δεξιάς που σε κάθε πρόβλημα βλέπει ως λύση την ιδιωτικοποίηση και την κατεδάφιση των δημόσιων υποδομών. Να γίνουν τα πανεπιστήμια μας ζωντανά κύτταρα σε μια νέα εποχή για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση. Το πανεπιστήμιο του μέλλοντος δεν είναι η κερδοσκοπία. Είναι ο δημόσιος σχεδιασμός με κριτήριο της κοινωνικές ανάγκες. Για το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας να βλέπει οι κόποι της να ανταμείβονται. Για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων σε ποιοτικές σπουδές με προοπτικές και όχι αδιέξοδα.
Το δικό μας ελεύθερο πανεπιστήμιο είναι το δημοκρατικό και δημόσιο πανεπιστήμιο!
#ΝέαΑριστερά

ΚΚΕ: Νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας-Το άδικο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι αιτία “πολέμου”

Οι σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας! Γιατί χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Είναι εκ του πονηρού η αναφορά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο, δήθεν, “καταργούνται τα τείχη” στην εκπαίδευση.

Τα πραγματικά τείχη στην εκπαίδευση τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων. Οι χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους, που κοπιάζουν και αγωνιούν, κάνοντας αμέτρητες οικονομικές θυσίες, για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

ΜέΡΑ25: Εάν περάσει αυτό το αντισυνταγματικό κατασκεύασμα, η χώρα μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί πραξικοπηματικά το #Άρθρο16 τινάζοντας στον αέρα τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και καταπατώντας βάναυσα το Σύνταγμα.

Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Κ. Πιερρακάκης στο υπουργικό συμβούλιο, με σκοπό να το καταθέσει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους, ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τα ονομάζει «μη κρατικά», και τα οποία δεν θα χρηματοδοτεί η Πολιτεία, αλλά θα λειτουργούν με ίδιους πόρους (δηλαδή δίδακτρα, χορηγίες ολιγαρχών και λοιπά αγοραία).

Με αυτό το ανοσιούργημα η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί πλήρως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταπατώντας βάναυσα το Άρθρο 16 του Συντάγματος που μιλά ξεκάθαρα για Δημόσια Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Άρθρο 16 αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στη λαίλαπα της εμπορευματοποίησης των πάντων που βιώνουμε ως κοινωνία τα τελευταία 14 χρόνια, αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι κοινωνικής κινητικότητας.

Εάν περάσει αυτό το αντισυνταγματικό κατασκεύασμα, η χώρα μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, τότε που η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν προνόμιο για τους λίγους. Η Παιδεία όμως είναι δικαίωμα σε μια δημοκρατική πολιτεία και όχι προνόμιο για τους λίγους που έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν.

❗Δεν πρέπει να περάσει αυτό το πραξικόπημα

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.