ΙΑΝΟΣ: Θα φτάσει τα 7 μέτρα το ύψος κύματος στη Δ. Ελλάδα- Ποιες περιοχές πλήττονται- Σε ισχύ περιοριστικά μέτρα

Από τη Δυτική Ελλάδα ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας “Ιανός”, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» βρίσκονται οι νομοί Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά τη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα ξεκινήσουν οι βροχές στην Ανατολική Στερεά που προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Τα φαινόμενα σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Φωκίδα  σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σε μικρότερο βαθμό θα επηρεαστεί η Αττική και η Εύβοια.

Στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη οι βροχές έχουν ξεκινήσει και οι κάτοικοι προετοιμάζονται. Στη Ζάκυνθο, ήδη πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σε εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ από την περιοχή του Λαγανά, φαίνεται η θάλασσα να έχει καλύψει την παραλία. Από το απόγευμα θα υπάρξει περιορισμός στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ το βράδυ οι άνεμοι να φτάσουν σε ένταση τα 11 μποφόρ. Τα σχολεία στη Ζάκυνθο θα είναι κλειστά αύριο.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα και Κυλήνη-Ζάκυνθο.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκονταν  στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου  όπου σύμφωνα με το meteo.gr ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).  

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ  θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο  είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττική).

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.

Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.