Θύελλα αντιδράσεων για την «ψυχρή» αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στην αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου

Την παραίτηση του   υπέβαλε ο Πρόεδρος  του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά Γιάννης  Παπαδημητρίου για να συμπαρασταθεί στην   Σοφία  Μπεκατώρου διαμαρτυρόμενος για το ύφος της  απάντησης  της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στην καταγγελία της » χρυσής» Ολυμπιονίκη ότι έπεσε θύμα βιασμού από παράγοντα της Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) όταν ήταν 22 ετών.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημητρίου με την παραίτησή του θέλει να υπερασπιστεί «το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος», ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες «ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».
Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία στην επίμαχη  ανακοίνωση της που προκάλεσε  δημόσιες αντιδράσεις,   ζητά από την Ολυμπιονίκη «να γίνει πιο συγκεκριμένη», «εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει» χαρακτηρίζοντας την καταγγελία της ως «δυσάρεστο περιστατικό».
Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του κ. Παπαδημητρίου
Κύριε Πρόεδρε, ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό». Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος.
Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε. Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.
Να σημειωθεί ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη συμπαράσταση της στην Σοφία Μπεκατώρου. «Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών. Ως κοινωνία οφείλουμε να καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις μορφές βίας και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικές πράξεις, που προσβάλλουν το σώμα, την προσωπικότητα, την ψυχή».
Θύελλα αντιδράσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  μετά τις αποκαλύψεις της  Σοφίας Μπεκατώρου  και το ύφος της επιστολής της ΕΙΟ.
45 λ. 
«Αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό»
Με αυτή τη γενναία ουσιαστική δήλωση παραιτείται ο Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παπαδημητρίου.
Αναμένουμε την παραίτηση του – ισόβιου απ’ ότι φαίνεται- προέδρου και εισαγγελική έρευνα σε βάρος του, τόσο για την κατάπτυστη ανακοίνωσή του όσο κι επειδή από το ύφος του συνάγεται ότι μάλλον το «δυσάρεστο περιστατικό» μπορεί και να ήταν σύνηθες.
Και εύγε στην Σοφία Μπεκατώρου για το θάρρος της. Κάθε δημόσια μαρτυρία είναι ένα βήμα για την εξολόθρευση του σιωπηλού μαρτυρίου πολλών κοριτσιών.
Η Σοφία Μπεκατώρου δεν το θυμήθηκε τώρα. Για την ακρίβεια δεν το ξέχασε ποτέ. Κι όσοι ακόμα αναρωτιούνται γιατί δεν μίλησε νωρίτερα, σας απάντησε ήδη η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία με την νταβατζιλίστικη ανακοίνωση-εμετό της, όπου χαρακτηρίζει την σεξουαλική κακοποίηση ως «δυσάρεστο περιστατικό». 👏🏽 #μετηνΣοφία

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.