Θάφτηκαν στο χιόνι οι σκηνές των προσφύγων στον καταυλισμό Πέτρας Ολύμπου- Σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς τους

Δραματική κατάσταση επικρατεί στον καταυλισμό Πέτρας Ολύμπου στο Νομό Πιερίας μετά την τελευταία χιονόπτωση και παγωνιά που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα.  Στον ακατάλληλο αυτό χώρο, παραμένουν 240 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά από τους 1200 που  φιλοξενούνταν αρχικά.

Στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες που δείχνουν τις σκηνές των προσφύγων θαμμένες στο χιόνι και μηνύματα για βοήθεια.

Τις εικόνες ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Collective Calling και συγκεκριμένα ο Ισπανός γραμματέας Paul Carr. «Προσευχηθείτε για τους πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα. Ξυπνήσαμε κάτω από ένα στρώμα χιονιού και συνεχίζει να ρίχνει», έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση ο Carr και συνεχίζει…

Paul ‏ 7 ώρες
Please help the refugees here in Greece! The tents aren’t suitable for sub zero temperatures!
Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Πετρας Ολύμπου, σήμερα
#RefugeesWelcome

Σας παρακαλώ βοηθήστε τους πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα! Οι σκηνές δεν είναι κατάλληλος για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν!
Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Πετρας Ολύμπου, σήμερα
#RefugeesWelcome
15241736_1029763123817527_179901190839607040_n15284990_1029763180484188_3189890520830238173_n15202651_1029763217150851_7347056138764302181_n

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες  σε εξέλιξη βρίσκεται  διαδικασία αποχώρησης όλων των προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό  όπου επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κατερίνης για το προσφυγικό, Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι περισσότεροι πρόσφυγες  θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή της Βόλβης. Όσοι δεν καταστεί εφικτό να μεταφερθούν μέχρι το βράδυ θα φιλοξενηθούν στην περιοχή της Κατερίνης μέχρι και στη συνέχεια θα  να μεταφερθούν  κι εκείνοι  στη Βόλβη.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω του καιρού. Από χθες 240 άνθρωποι βρίσκονται μέσα στα χιόνια. Τους μεταφέραμε στα παρακείμενα κτήρια του παλιού Ψυχιατρείου Πέτρας όπου τοποθετήσαμε θερμάστρες, ενώ το βράδυ η περιοχή αποκλείστηκε από το χιόνι. Το πρωί στείλαμε μηχάνημα για να καθαρίσει το δρόμο και στη συνέχεια έλαβαν άδεια τρία λεωφορεία, ώστε να μεταβούν εκεί για να μεταφέρουν τον κόσμο» είπε ο κ. Παπαζιώγας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος είχε ενημερώσει αρχικά για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου σημείου, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και ανέφερε ότι ανάμεσα στους 240 τελευταίους πρόσφυγες και μετανάστες της Πέτρας υπάρχουν περίπου 80 παιδιά, ακόμη και μωρά. «Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα, όταν λειτουργούσε το ψυχιατρείο της Πέτρας οι υπάλληλοι έμεναν αποκλεισμένοι από το χιόνι ακόμη και για δέκα μέρες» υπογράμμισε και τόνισε ότι αν δεν φύγουν απόψε όλοι, τότε θα πιάσει παγετός και δεν θα μπορεί κανείς αύριο να φτάσει μέχρι εκεί.

Δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και  στα κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη

Το θέμα των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών έθεσαν και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, σημειώνοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη στα δύο κέντρα που βρίσκονται στο Καλοχώρι, το ένα στη Σίνδο και το άλλο στα Διαβατά». «Οι συνθήκες χειροτερεύουν, οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες» είπε και ζήτησε να γίνει πράξη η δέσμευση των αρμόδιων υπουργείων να κλείσουν τα τρία από τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας στο δήμο Δέλτα.

Σημειώνεται ότι χθες ο δήμος Θέρμης πραγματοποίησε κινητοποίηση στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών, εν μέσω του χειμώνα, στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στις αποθήκες Κορδογιάννη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.