Η ώρα του ανασχηματισμού…

Ο κύβος ερρίφθη, ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Τσίπρα είναι πλέον θέμα ωρών -ή το πολύ ελάχιστων 24ώρων- και το αργότερο έως την Κυριακή θα μετρηθεί η εμβέλεια των προαναγγελθέντων «σαρωτικών και δομικών» αλλαγών καθώς και του νέου πολιτικού στίγματος που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό ξεκίνησε χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή και με την έκτακτη, νυχτερινή σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ανασχηματισμός και οι τηλε-άδειες

Αρχική πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίς, να γίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τη Δευτέρα και τη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, έτσι ώστε να υπάρχει καθαρό πολιτικό πεδίο.

Ωστόσο, η έκβαση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή και η πολεμική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας παρά τις νέες υπαναχωρήσεις στον νόμο Παππά έδειξε ότι κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται η συγκρότηση του ΕΣΡ και σ’ αυτή τη νέα Διάσκεψη – την έκτη κατά σειρά – της Δευτέρας.

Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις επιταχύνονται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διερευνητικές επαφές του πρωθυπουργού και τα τηλεφωνήματα άρχισαν από χθες, και στο Μαξίμου γράφονται ήδη οι λίστες εκείνων που φεύγουν, εκείνων που μένουν κι εκείνων που μετακινούνται σε άλλα υπουργεία.

Προς την έξοδο ο Σκουρλέτης

Στην πρώτη κατηγορία, εκείνων που θα φύγουν από την κυβέρνηση, επανέρχεται σε πρώτο πλάνο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Μετά και από τα δύο νέα ηχηρά μηνύματα που έστειλε χθες – τη νέα δημόσια τοποθέτηση κατά της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ και το μπλόκο στην επένδυση στις Σκουριές – οι πιθανότητες και οι δυνατότητες παραμονής του Πάνου Σκουρλέτη στην κυβέρνηση δείχνουν ελάχιστες. Πόσο μάλλο αφού, με βάση τα προεδρικά διατάγματα που διέρρευσαν από το ΣτΕ το υπουργείο Ενέργειας αυτονομείται και ενισχύεται, έχοντας ανοιχτές σοβαρές εκκρεμότητες στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μένει ο Φίλης ελέω… Ιερώνυμου;

Αντιθέτως, ενισχυμένες είναι οι πιθανότητες παραμονής του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας μετά την σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – μια επίθεση που, κατά κυβερνητικές πηγές, «δεσμεύει» πλέον τον Αλέξη Τσίπρα στη στήριξη του υπουργού Παιδείας. Κατά άλλες πηγές, πάντως, παραμένει ανοιχτό και το σενάριο τοποθέτησης υφυπουργού αρμόδιου για τα ζητήματα των Θρησκευμάτων, προκειμένου να επέλθει ήπια αμπεμπλοκή στο μέτωπο με την Εκκλησία.

Οι επιλογές για τον Νίκο Παππά

Η πλέον κομβική, ωστόσο, συνολικά για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα είναι η επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός για τη θέση και τον ρόλο του νυν υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Η νομική ανατροπή και η εμπλοκή στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχει εντείνει την κριτική εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός κυβέρνηση για τους χειρισμούς Παππά, όμως μέχρι αργά χθες οι πιθανότητες για το εάν μένει στη θέση του ή μετακινείται ήταν μοιρασμένες.

Η μία εκδοχή είναι η μετακίνησή του στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος του νέου κυβερνητικού σχήματος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, σημείωναν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός έδειξε το Οικονομίας και Ανάπτυξης ως «πρώτο τη τάξη» υπουργείο στη χθεσινή του ομιλία στην ευρωμεσογειακή σύνοδο, γεγονός που από αρκετές πλευρές ερμηνεύεται και ως προάγγελος της αναβάθμισης Παππά.

Μια τέτοια αναβάθμιση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούσε να εκτονώσει και την – προσωπικού χαρακτήρα πλέον σε μεγάλο βαθμό – μετωπική επίθεση της αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, Κατά άλλες πηγές, ωστόσο, η μετακίνηση Παππά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη όσο δεν κλείνει η υπόθεση του ΕΣΡ.

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τελική τύχη του ανοίγματος που επιχιρεί ο πρωθυπουργός προς την κεντροαριστερά – ενός ανοίγματος που, σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες  μπορεί να περιλαμβάνει και ονόματα – έκπληξη. Τα εν λόγω ονόματα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν δυναμική να προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στο κομματικό στερέωμα της κεντροαριστεράς.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα ονόματα που συζητούνται είναι εκείνα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (πιθανώς για θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών), του πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ενώ μετά την αποχώρησή της από την Εθνική Τράπεζα κυκλοφορούν από χθες σενάρια για υπουργοποίηση και της Λούκας Κατσέλη.

Οι πληροφορίες, δε, φέρουν τη Λούκα Κατσέλη ως υποψήφια και για το υπουργείο Εργασίας, όπου η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια για το ασφαλιστικό κάνει δύσκολη την παραμονή του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η κεντροδεξιά και ο Μίχαλος

Το ρεπορτάζ εμφανίζει τον πρωθυπουργό διατεθειμένο για ανοίγματα και σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα του κέντρου και της κεντροδεξιάς. Στο πλαίσιο αυτό, και παρά τις διαψεύσεις από κυβερνητικές πηγές, έγκλυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε όντως επαφή με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο που όμως δεν ευοδόθηκε.

Ποιοι υπουργοί φεύγουν

Πέραν αυτών, πιθανή θεωρείται η έξοδος από την κυβέρνηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και η αντικατάσταση του Νίκου Τόσκα στο αυτόνομο πλέον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ως επικρατέστερος διάδοχός του εμφανιζεται  ο Παναγιώτης Κουρουμολής, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών. Για το συγκεκριμένο υπουργείο συζητείται το όνομα τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγα Γεροβασίλη, όσο και του Φώτη Κουβέλη που είναι ένα απο τα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το κυβερνητικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εναλλακτική προοπτική για τον Φώτη Κουβέλη φαίνεται να είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικατάσταση του Νίκου Παρσσκευόπουλου.

Εντονο και διακριτό ρόλο στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει και η λεγόμενη «γενιά των 40ρηδων) με ενδεικτικό εδώ το πρόσωπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, νυν διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού να συζητείται για τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΠΗΓΗ http://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.