Η ψήφος στα 17 και η απόπειρα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέσω του εκλογικού νόμου

Πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, μέσω της θέσπισης νέου εκλογικού νόμου, έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της η κυβέρνηση και αναμένεται να ξεδιπλωθούν αμέσως μετά την συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τις νέες ρυθμίσεις για τον εκλογικό χάρτη η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση  στους αρχηγούς των πολτικών κομμάτων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η αναγκαία πολιτική συναίνεση, καθώς, έτσι κι αλλιώς, για να περάσουν από τη Βουλή και να ισχύσουν στις επόμενες εκλογές, απαιτείται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (200 ψήφοι), την οποία δεν διαθέτουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου ξανάφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Εσωτερικών κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής προαναγγέλλοντας, μάλιστα, «ριζικές ανατροπές», ενώ κατέστησε σαφές ότι, μεταξύ των άλλων, θα υπάρξει αλλαγή και του χρόνου διενέργειας και των δημοτικών εκλογών, οι οποίες θα διενεργούνται και πάλι ανά τετραετία.

Η κυβέρνηση, κατά τ΄ άλλα, αξιοποιώντας την αυξημένη επιρροή που διαθέτει στη νέα γενιά, αναμένεται να προτείνει στα πολιτικά κόμματα «ψήφο στα 17», κάτι που ισχύει βεβαίως σε πολλές  άλλες χώρες του εξωτερικού.

Εκτός τούτου, η ανάδειξη των βουλευτών θα πραγματοποιείται με μικτό σύστημα – σταυρού και λίστας-, γεγονός που ευνοεί τη διατήρηση του αρχηγικού προφίλ των πολιτικών κομμάτων. Έτσι, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου σε κάθε περιφέρεια θα εκλέγεται με λίστα, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές με σταυρό. Στόχος είναι και η υποχρεωτική καθιέρωση εσωτερικών ψηφοφοριών στα κόμματα για την ανάδειξη των υποψηφίων πολιτευτών.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο του νέου εκλογικού συστήματος, στην περίπτωση βεβαίως που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που διαρρέει το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή, είναι η αποδοχή της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θα αποτελούν στο μέλλον «όνειρο θερινής νυκτός».

Ετσι, θα διατηρηθεί μεν το μόνους, το οποίο ωστόσο θα μειωθεί στις 30 έδρες, και το οποίο θα λαμβάνουν τόσο μεμονωμένα κόμμα ή ακόμη και συνασπισμοί κομμάτων, με την προϋπόθεση όμως ότι το ποσοστό τους θα ξεπερνάει το 40%. Με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον για τα μεμονωμένα κόμματα, είναι κάτι ουσιαστικά ανέφικτο.

Η κυβέρνηση, τέλος, προτίθεται να προωθήσει την ιδέα για  ψήφο στους ομογενείς, η οποία είχε «κολλήσει» στο παρελθόν, καθώς δεν μπορούσε να εξευρεθεί ένα διαφανές και απολύτως αξιόπιστο σύστημα για την ψηφοφορία.

Γεγονός είναι πάντως ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως παραδέχονται κύκλοι του Μαξίμου, θα τεθεί στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  Ωστόσο, όπως αφήνουν να εννοηθεί, δεν έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, ενώ θα προηγηθεί εκτενής διάλογος, όπως και για τη συνταγματική αναθεώρηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κατάλληλος χρόνος θα είναι το φθινόπωρο.

hitandrun.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.