Η ΤτΕ υπονομεύει την κυβέρνηση; – Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου

Να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν δεν ευσταθεί, καλεί το Μέγαρο Μαξίμου την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν οι καταγγελίες ισχύουν το γεγονός αυτό αποτελεί «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επιγράφεται «Ροκανίζουν την κυβέρνηση», e-mail στενού συνεργάτη του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς γνωστό δημοσιογράφο με τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», επιχειρηματολογεί άκρως αρνητικά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από το e-mail που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία…». Από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ. Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.

Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», αναφέρονται τα εξής στοιχεία:

  • Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
  • Στα 20 με 30 δισ. υπολογίζεται η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
  • Στα 10 δισ. τα ρέπος.
  • 3 δισ. είναι οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.
  • 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
  • Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Έχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
  • Απαξίωση των ακινήτων.
  • 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
  • Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Προειδοποιητικό μήνυμα απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Γιάννη Στουρνάρα – ένα μήνυμα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί και την αρχή μιας αναμέτρησης με θερμό μέλλον.

Η σχέση Μαξίμου – Στουρνάρα υπήρξε εξ αρχής νεφελώδης. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, τα νέφη οδεύουν προς θύελλα, καθώς κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν αλλεπάλληλα νέα… unfair του κεντρικού τραπεζίτη τόσο εκτός, όσο και εντός συνόρων.

Το κλίμα που εισέπραξαν από τις τελευταίες επαφές τους στην Ευρώπη κυβερνητικοί παράγοντες τους έδειξε «αγαστή συνεργασία και ταύτιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με το σκληρό μπλοκ των πιστωτών». Ιδιαίτερη αδράνεια – αν η τί άλλο – του καταλογίζεται από τους ίδιους παράγοντες στο θρίλερ της συζήτησης που έγινε στην ΕΚΤ για το περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, μια κίνηση που έχει «παγώσει» επί του παρόντος, αλλά εάν υλοποιηθεί θα σημάνει και τη χαριστική βολή της πιστωτικής ασφυξίας.

«Ο Στουρνάρας βρίσκεται, ως οφείλει, σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες. Όχι όμως για να μεταφέρει και να πιέσει υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά για να πάρει γραμμή από τους πιστωτές», λέει με σκωπτικό τρόπο κυβερνητικό στέλεχος.

Υπό το σκηνικό αυτό, οι αιχμές που άφησε χθες ο πρωθυπουργός για την «τήρηση της εθνικής γραμμής» ήταν μάλλον εύγλωττες.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης», είπε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

Την ίδια ώρα, πάντως, ιδιαίτερα δραστήριος επικοινωνιακά φέρεται να είναι ο κεντρικός τραπεζίτης στο εσωτερικό μέτωπο. Κυβερνητικές πηγές του χρεώνουν «μηχανισμό διαρροών» και υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται πίσω από αρνητικά δημοσιεύματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Με δεδομένη, ωστόσο, την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την απ’ ευθείας υπαγωγή του διοικητή της στην ΕΚΤ, η κορύφωση της «αναμέτρησης» θα γίνει μάλλον στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο, με δεδομένο ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν ο προτελευταίος υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Και επ’ αυτού, το δεύτερο μήνυμα Τσίπρα χθες στη Βουλή ήταν απολύτως στοχευμένο : «Εμείς», είπε, «δεν θα κρύψουμε τίποτα. Η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο» θα ανοίξει όλες τις πτυχές, αλλά αυτήν την εξεταστική επιτροπή δεν την κάνουμε προκειμένου να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Την κάνουμε προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα σκοτεινά σημεία. Σας διαβεβαιώνω, όπου υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, φαντάζομαι ότι η επιτροπή αυτή δεν θα διστάσει να στείλει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής».

Με βάση τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δύο είναι τα κομβικά ζητήματα που αφορούν την θητεία του κ. Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών: Το ένα αφορά την παραδοχή του ίδιου (στους Financial Times) ότι ενώ Λαγκάρντ και Τόμσεν του ζητούσαν να συνταχθεί με το αίτημα για μείωση του χρέους, εκείνος κώφευσε. Επειδή, όπως, είχε πει επίσης ο ίδιος στους FT, το έθεσε στον Σόιμπλε και του απάντησε με το περίφημο…  «forget it Yannis»…

Το δεύτερο συναφές και, επίσης κομβικό ερώτημα, είναι γιατί δεν ζήτησε ποτέ να εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 που προέβλεπε ελάφρυνση του χρέους όταν η Ελλάδα θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αντ’ αυτών, τον περασμένο Δεκέμβρη, ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας σε μια μάλλον θεσμική… υπέρβαση είχε καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προειδοποιώντας για «μη αναστρέψιμη βλάβη» στην οικονομία σε διαφορετική περίπτωση…

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.