Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για «μπλόκο» των νεοναζί στις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη δική του  πρόταση για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κομμάτων που υιοθετούν τη νεοναζιστική ιδεολογία και αναμένεται να την καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Η πρόταση με τίτλο «Για την προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στις εκλογές» επισημαίνει πως στο άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ  είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα της  νομοθετικής πρότασης της Κυβέρνησης για αποκλεισμό του κόμματος  Κασιδιάρη από τις εκλογές  υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται «η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία»

Την  έντονη αντίθεση τους στο νομοθέτημα που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή  για τον αποκλεισμό των ναζιστικών κομμάτων από τις εκλογές   έχουν εκφράσει  ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει επικίνδυνους δρόμους  με τη «θεωρία των δυο άκρων» για το δημοκρατικό πολίτευμα και με βάση αυτή ήδη έχουν απαγορευτεί Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες σε χώρες της Ευρώπης.

Δικλίδα ασφαλείας

Η διατύπωσή της πρότασης  του  ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ως εξής: «Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του Συντάγματος».

Όπως διευκρινίζεται, τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων «οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Η δικλίδα ασφαλείας προκειμένου να μην επιχειρηθούν γενικεύσεις είναι η σαφής αναφορά στον ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος: «Η περίπτωση αυτή συντρέχει ακόμα και για απλό μέλος, εάν έχει τελέσει εγκλήματα του προηγούμενου εδαφίου με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης κόμματος ή στο όνομά του». Ο έλεγχος προβλέπεται να γίνεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ αναφέρεται η δυνατότητα να παρέχονται επιπλέον στοιχεία τεκμηρίωσης προς υποβοήθηση της κρίσης του από πολιτικά κόμματα, ενώσεις προσώπων ή άλλες οργανώσεις της κοινωνίας της πολιτών, αλλά και κάθε εκλογέα.

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ η εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων θα ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Το Σύνταγμα δεν προβλέπει απαγόρευση κόμματος αλλά συμμετοχής σε εκλογές

Στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης Νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημαίνει ότι το Σύνταγμα (άρθρο 29 παρ. 1) δεν προβλέπει δυνατότητα απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Όμως, η προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος γίνεται από τον εκλογικό νόμο ο οποίος μπορεί να θέσει υπό όρους τη συμμετοχή του κόμματος σε εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων.

Διευκρινίζεται επιπλέον ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα συνιστά απαγόρευση, αλλά αναστολή του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών για όσο χρόνο συντρέχουν οι περιπτώσεις αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές εάν είτε εμπράκτως και αποδεδειγμένα απαλείψει κάθε καταστατική διάταξη ή ιδεολογική διακήρυξη και εγκαταλείψει και αποκηρύξει κάθε πολιτική δράση που εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο είτε αποπέμψει καταδικασθέν για τα προβλεπόμενα αδικήματα μέλος του ή, αυτονοήτως, εάν ανατραπεί η καταδίκη του.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.