Η προσέλκυση των «ανταρτών» υπέρ του εκλογικού νόμου και οι διπλές κάλπες το φθινόπωρο

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εκτυλίσσεται η επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για την συγκέντρωση των αναγκαίων 200 ψήφων στο εκλογικό νόμο μετά τις έντονες διαφοροποιήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τα σενάρια για διπλές εκλογές το φθινόπωρο.

Η απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Φώφης Γεννηματά να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο- ευθυγραμμιζόμενη με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο-, μπορεί να μείωσε τις πιθανότητες συγκέντρωσης 200 ψήφων στη Βουλή, αλλά προκάλεσε ρήγμα στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν ψηφίζουμε, σε τακτικισμούς δεν βάζουμε πλάτη», δήλωσε η κυρία Γεννηματά. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος  έχει ταχθεί υπέρ τη ψήφισης του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική.

Ερωτηματικό βεβαίως παραμένει και το τι θα πράξουν οι βουλευτές του Ποταμιού οι οποίοι προέρχονται από την Αριστερά, τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου, όπως κατέστησε σαφές μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης, προσβλέπει θετική ψήφο.

Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες με τους πρωταγωνιστές να κοιτούν και την επόμενη μέρα.

Ο κυρία Γεννηματά, εκτός από την αντίθεσή της στον εκλογικό νόμο, έριξε στο τραπέζι και το σενάριο των διπλών εκλογών ως ένα στοιχείο αιφνιδιασμού εκ μέρους του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.  Το σενάριο των διπλών εκλογών έθεσε τη Δευτέρα , σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Κουτσούκος, ενώ ανάλογες ήταν οι διαρροές και από στελέχη της ΝΔ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κατά τα στελέχη τη αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας βλέποντας ότι δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών για να αποκτήσει άμεσα ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος, βάζει σε εφαρμογή σχέδιο διπλής προσφυγής στις κάλπες ανάλογο με το σκηνικό του 2012.

Όπως υποστηρίζουν, στόχος είναι να μην πάρει η ΝΔ ποσοστό πάνω από 32% έτσι ώστε να μην μπορεί να σχηματίσει ούτε κυβέρνηση συνεργασίας – καθ’ ότι εκτιμάται πως το Ποτάμι δεν θα μπει στη Βουλή – και, αναγκαστικά, να υπάρξει άμεσα δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτή η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο και θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα να συγκροτήσει κυβέρνηση ακόμη και ως δεύτερο κόμμα.

Σ’ αυτά τα σενάρια πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντά επαναφέροντας το σενάριο της αριστερής παρένθεσης:

«Υπάρχουν πιέσεις από αυτό που ονομάζουμε «κατεστημένο», επειδή κάποιοι ποντάρουν στο κλείσιμο της «αριστερής παρένθεσης». Κάποιοι θεωρούν ότι το αίτημα για εκλογές παραμένει ζωντανό, κάποιοι ποντάρουν σε μία τέτοια κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι  η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο είναι μια κίνηση «στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μακριά από τις εκλογές, δεν έχει καμία σχέση (με εκλογές), δεν προαναγγέλλει κίνηση της κυβέρνησης προς νέες εκλογές. Έχουμε δουλειά και πολύ σημαντικά ζητήματα. Αυτό το αίτημα, εξάλλου, δεν εκφράζεται σε καμία δημοσκόπηση».

Εκτιμηση του κ. Μαντά είναι ότι θα υπάρξουν βουλευτές τόσο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και από το Ποτάμι που θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση:

«Έτσι όπως είναι η πρόταση εκλογικού νόμου», δήλωσε, « μου φαίνεται περίεργο στα άρθρα 1 & 2 για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17 να μην υπάρξει η πλειοψηφία των 2/3. Για το ΚΚΕ δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα. Πέρα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον εκλογικό Νόμο, και από το Ποτάμι θα ψηφίσουν».

Με βάση τις επίσημες γραμμές και τις έως τώρα δηλώσεις, πάντως, το παζλ και η αριθμητική του εκλογικού νόμου έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων έχουν πει καθαρό «ναι», γεγονός που σημαίνει ότι η κυβερνητική πρόταση συγκεντρώνει 162 δεδομένες ψήφους.

Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε ο γραμματέας του κ. Δημήτρης Κουτσούμπας στο άρθρο του στη Real News, «επιφυλάσσεται» να ψηφίσει κάποιες διατάξεις, το Ποτάμι έχει πει καθαρό «όχι», ενώ στην άρνηση κατέληξε και το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, δε, και στην περίπτωση που η κυβερνητική πρόταση υπερψηφιστεί από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, θα συγκεντρώνει 195 ψήφους, όπερ θα λείπουν 5 βουλευτές για να περάσει. Εκεί, το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι 4 ανεξάρτητοι (Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χάρης Θεοχάρης) κι εάν θα υπάρξουν όντως διαρροές από τα υπόλοιπα κόμματα.

Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, παραμένει να έχει ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

hitandrun.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.