Η κυβέρνηση ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό

Μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε το νομοσχέδιο Μηταράκη, το οποίο επιφέρει καίριο πλήγμα στη διαδικασία παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και περιλαμβάνει πολλές γκρίζες ζώνες για τις οποίες ούτε η κυβέρνηση ούτε ο αρμόδιος υπουργός έδωσε πειστικές απαντήσεις.

  Υπέρ του νομοσχεδίου για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Πριν την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυνατότητα χρήσης επιστολικής ψήφου στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθούσε.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής για τα άρθρα 52, 53, 54, 55, 56, 58 και 59 που -όπως υποστήριζε – «διαιωνίζουν το καθεστώς αδιαφάνειας στο προσφυγικό (συμβάσεις, απευθείας αναθέσεις, στρατός μετακλητών)». Στην ονομαστική ψηφοφορία και επί συνόλου 214 βουλευτών, 158 ψήφισαν υπέρ και 56 κατά.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι «δικαιώματα έχει πρωτίστως η χώρα», ενώ δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στην κριτική για τα απόρρητα κονδύλια και τους μετακλητούς, αλλά ούτε και για θέματα κράτησης και διερμηνείας.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως το Κίνημα Αλλαγής, που έχει ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία, καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδιαφάνεια και απόπειρα διαμόρφωσης κομματικού κράτους».Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν βελτιώνει τη μεταναστευτική νομοθεσία, τη ζωή των κατοίκων, τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών» και ότι η τίποτα δεν έγινε τους τελευταίους 6 μήνες, ούτε επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ούτε αποσυμφόρηση των νησιών, ούτε επιμερισμός της ευθύνης με την ΕΕ, ούτε μηχανισμός επανεγκατάστασης σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ έχει καταρρεύσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης να περνά νομοσχέδια για πολύ σοβαρά θέματα με «εξπρές διαδικασίες» και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ενώ στη Βουλή θα υπάρχει συνωστισμός νομοσχεδίων, την ίδια στιγμή η πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία στα νομοσχέδια αυτά θα θεωρείται επικίνδυνος και μη ανεκτός συνωστισμός. Δύο μέτρα και δύο σταθμά». Και το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανέφερε,  δεν έπρεπε να έλθει στη φάση αυτή και με αυτές τις διαδικασίες.  «Φτιάχνετε στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα τις νέες σιδερόφρακτες φυλακές της ΕΕ που εκτός των άλλων θα είναι ενεργές υγειονομικές βόμβες, έτοιμες να εκραγούν εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και προϋποθέσεων προστασίας και υγιεινής» τόνισε. Με το νομοσχέδιο αυξάνεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, εισάγεται σειρά παγίδων και εμποδίων για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, ενώ για την Υπηρεσία Ασύλου όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, «αλλά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε σαφές, ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 έμπειρων υπαλλήλων που απολύθηκαν».

Για «νομοσχέδιο ντροπή» μίλησε ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και εισηγητής  ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στη σύσταση της αρμόδιας Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρίας Μιγιάτοβιτς, στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να μην ψηφίσουν υπέρ αυτής της γενικευμένης και αόριστης κράτησης μέσα σε κλειστές δομές που στην ουσία είναι κέντρα κράτησης.  «Οι διατάξεις αυτές εκθέτουν τη χώρα και παραβιάζουν κατάφωρα δικαιώματα και δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στα νησιά. Η διοικητική κράτηση πρέπει να είναι εξαίρεση και όχι κανόνας», τόνισε.

Σε ο,τι αφορά το αφήγημα της ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν επιστροφές θύμισε ότι μέσα από τη διαδικασία εθελούσιων επιστροφών γύρισαν στις πατρίδες τους περίπου 18.000 τα τελευταία τρία χρόνια. 

Επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι απαραίτητες εγγυήσεις και η σύντμηση προθεσμιών επιφέρει παραβίαση δικαιωμάτων.Τίθεται ως όριο για το τεκμήριο επίδοσης απόφασης με mail οι 48 ώρες όταν για το γενικό πληθυσμό είναι 10 μέρες. Στοχεύει στην απόρριψη της αίτησης. Μέσα σε 15 μέρες θα κρίνεται η απόφαση ανθρώπων από ασφαλή τρίτη χώρα, χωρίς να ενδιαφέρει αν αντιμετωπίζουν κίνδυνο δίωξης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών πεποιθήσεων, θρησκείας κ.α».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει την κρίση ως ευκαιρία στο προσφυγικό και επισήμανε: «πάνω από όλα για μας δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή των πιο ευάλωτων, είναι δικαιώματα όλων. Θα ακολουθήσει η καταπάτηση δικαιωμάτων και άλλων κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να μείνουμε στις εγγυήσεις».

Μπακαδήμα: Να πάψει η Ελλάδα να είναι ο δεσμοφύλακας της Ευρώπης 

Να πάψει η Ελλάδα να είναι ο δεσμοφύλακας της Ευρώπης ζήτησε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα η οποία τάχθηκε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών και την μεταφορά προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η κα Μπακαδήμα είπε ότι και αυτό το νομοσχέδιο της ΝΔ διαπνέεται απόν νεοφιλελεύθερη λογική φέροντας ως παράδειγμα ότι διατηρεί την πρόβλεψη της διοικητικής κράτησης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ενώ δεν αναζητά τα χαμένα παιδιά.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.