Η κυβέρνηση παίρνει πίσω τα περί συνταγματικής αναθεώρησης με δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση επιχειρεί  να πάρει πίσω τα περί δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως από συνταγματολόγους –συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου. 

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας   έχει τοποθετηθεί επί του θέματος σε σχετική αρθρογραφία του,  ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κατάλυση του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ότι «το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος» , επιχειρώντας να βάλει… φρένο στα περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μιλώντας στον Real FM, o κ. Βούτσης εξήγησε ότι «οι ιδέες που υπάρχουν για λαϊκή ετυμηγορία -πάνω σε επιμέρους ζητήματα- είναι θέματα που πρέπει να εξεταστούν ως διαδικασία. Είναι θετικό να υπάρχουν ιδέες».

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ανέφερε ότι «πολύ έγκαιρα πρέπει να διευκρινιστεί και να έρθει η νομοθεσία στη Βουλή και να δοκιμάσει τη δυνατότητα να υπάρξει νόμος που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και όχι στις επόμενες εκλογές». Ερωτηθείς μάλιστα για το κοινοβουλευτικό κατώφλι, σημείωσε ότι «το 3% πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στα όρια των προσωπικών στρατηγικών. Είναι ένα ελάχιστο όριο για να γίνεται νομοθετική εργασία και να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας», τόνισε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα τεθεί θέμα άμεσης εκλογής του Προέδρου από τον λαό, απέφυγε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας: «Κι εγώ θα περιμένω αυτό τον απροκατάληπτο διάλογο που θα υπάρξει μέσα στον Ιούνιο και στον Ιούλιο για να δούμε αυτές τις λεπτές αποχρώσεις που μπορεί να γίνουν και δύσβατοι Ρουβίκωνες».

Γεροβασίλη: Δεν θα παρακαμφθεί η συνταγματική διαδικασία

Η συνταγματική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα παρακαμφθεί, υποστήριξε σε συνέντευξή της την Τετάρτη και η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας -χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις- πως στη σχετική συζήτηση «θα εμπλακεί και ο ελληνικός λαός».

«Ουδείς υπονόησε, ουδείς σκέφθηκε ότι θα παρακαμφθεί η συνταγματική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Σκάι, σημειώνοντας: «Στη συζήτηση αυτή θα εμπλακούν τα πολιτικά κόμματα, αλλά και ο ελληνικός λαός, θα δούμε πώς… Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα αν θα γίνει διαδικασία με λαό και ποιον τρόπο».

«Δεν άνοιξα αυτό τον κύκλο συζήτησης εγώ, απλώς δεν τον έκλεισα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε πως στη σχετική διαβούλευση θα συζητηθεί και το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Είμαστε πάντα υπέρ της αναλογικής» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ξεκινάει, και η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις.

Για Ελληνικό και ασφαλιστικό

Αναφορικά με το Ελληνικό, η κ. Γεροβασίλη έδωσε έμφαση στη βελτίωση των όρων της συμφωνίας δημοσίου – Lamda Development για την επένδυση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι«στις σκέψεις μας υπάρχει διαφορετική λογική (για την ιδιωτικοποίηση), όμως κατεβήκαμε στις εκλογές με συγκεκριμένο πλαίσιο». Όπως πρόσθεσε τη διαχείριση του πλαισίου αυτού έδωσε ο ελληνικός λαός στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδεχθήκαμε μια συμφωνία το καλοκαίρι, παλέψαμε για τους καλύτερους δυνατούς όρους με δεδομένο ότι η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, μέσα στη συμφωνία υπήρχαν και οι ιδιωτικοποιήσεις, και με πλήρη συναίσθηση αποφασίσαμε ότι θα παλέψουμε συνεχώς για τους καλύτερους όρους και φτάσαμε και στη χθεσινή συμφωνία» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό η κυρία Γεροβασίλη επέμεινε ότι τηρήθηκαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, αλλά αναγνώρισε πως «έχει σημεία που θα θέλαμε να μην υπάρχουν».

«Φταίει η Αριστερά τα τελευταία 40 χρόνια, είτε κυβέρνησε είτε δεν κυβέρνησε, λόγω της ιδεολογικής της ηγεμονίας;» διερωτήθηκε κατηγορώντας τις προηγούμενες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν πήραν τις αποφάσεις που έπρεπε. «Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν φρόντισε για βιώσιμο ασφαλιστικό» δήλωσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση και στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας στο Ελληνικό, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά για τους όρους. «Τι λέει η ΝΔ για συλλογικές διαπραγματεύσεις, lock out, ομαδικές απολύσεις;» διερωτήθηκε, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί.

hitandrun.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.