Η διακήρυξη των «γεφυροποιών» της κεντροαριστεράς

Τις προτάσεις  τους για «έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που θα φράξει τον δρόμο στο δεξιό / ακροδεξιό μπλοκ» παρουσίασαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Προοδευτικών Πολιτών- Γέφυρα».

Την διακήρυξη τη υπογράφουν περισσότερα από 100 άτομα μεταξύ των οποίων είναι Πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί , δημοσιογράφοι και πρώην στελέχη του  εκσυγχρονιστικού  ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα τους οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Μαρία Ρεπούση, Κωστής Παπαϊωάννου, Χρήστος Μαχαίρας, Παναγιώτης Παναγιώτου, Φωτεινή Σιάνου και Νίκος Μπίστης, Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως αναφέρουν, επιδιώκουν να δημιουργήσουν γέφυρες στην δημοκρατική, αριστερή, σοσιαλδημοκρατική, και οικολογική παράταξη που θα υπερβούν τις διαφορές τους και θα οδηγήσουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

«Συνεχίζουμε να είμαστε κριτικοί σε δισταγμούς και ολιγωρίες που μπλοκάρουν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και θολώνουν το πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης. Εκτιμούμε ωστόσο πως η κυβέρνηση διηύθυνε, μέσα από δύσκολες συμπληγάδες, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, παρά τις δεσμεύσεις που συνεχίζουν να ισχύουν, έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθέτησε σε δύσκολα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών (ιθαγένεια, σύμφωνο συμβίωσης κλπ) και ακολουθεί φιλοευρωπαϊκή πολιτική, συμπαρατασσόμενη με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Θεωρούμε ως καταλυτικό γεγονός την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Επιλύει, χωρίς νικητές και ηττημένους, ένα μακρόχρονο πρόβλημα που δηλητηρίαζε την εξωτερική μας πολιτική και συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δείχνει τον δρόμο για να ξεπεράσει η χώρα μας την φοβική εθνικιστική αγκύλωση. Γιατί το κλίμα εθνικισμού και φανατισμού που καλλιεργείται με αφορμή το μακεδονικό είναι επικίνδυνο. Λυπούμαστε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εναντιώθηκαν στη συμφωνία για λόγους μικροπολιτικούς, συμβάλλοντας έτσι στην αναζωπύρωση του εθνικιστικού κλίματος.

Όλα δείχνουν πως εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο. Η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αλλά ταυτόχρονα κινείται ραγδαία προς τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και ακροδεξιές θέσεις, όμηρος της πιο ακραίας πτέρυγάς της.

Εντάσσεται έτσι στις αντίστοιχες τάσεις στην Ευρώπη, όπου στο ΕΛΚ συγχρωτίζεται με τα κόμματα του Όρμπαν, του Κουρτς και του Σαλβίνι.»

Τα μέλη της πρωτοβουλίας καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις  απέναντι στις πολιτικές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού  και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις.

Καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς και ζητούν από το Κίνημα Αλλαγής και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στο φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο χρόνος επείγει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συνάντησης όσων θεωρούν ότι οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το αίτημα της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, και καλούμε όσες και όσους συμφωνούν να βαδίσουμε μαζί» καταλήγει η διακήρυξή τους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.