Η ακτινογραφία της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τεχνοκρατικό, εξωκοινοβουλευτικό το υπουργικό συμβούλιο Μητσοτάκη  με νέα πρόσωπα, αλλά και ισορροπίες με όλες τις γαλάζιες τάσεις.  Τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου  ορκίστηκαν σήμερα ενώ η πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης θα λάβει χώρα την Τετάρτη. Στις 17 Ιουλίου ξεκινά ξανά τις εργασίες της η νέα Βουλή.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, με αρκετούς γνώριμους από προηγούμενες κυβερνητικές θητείες και  αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς ( 3 υπουργούς και 17 υφυπουργούς) ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η σύνθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοίνωσε ο κυβερνητικό  εκπρόσωπος  ΣτέλιοςΠέτσας.  Παρά τις προεκλογικές  δηλώσεις του  Κυριάκου Μητσοτάκη για μικρό υπουργικό το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται  από 51 πρόσωπα  και παραπάνω του ενός Αναπληρωτές. 

Εκτός από  πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνει νέα πρόσωπα στην πολιτική και επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, όσο και ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό και στην αγορά σε θέσεις ευθύνης αλλά και  με μεταγραφές από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Μεγάλο βάρος πέφτει προφανώς στο οικονομικό επιτελείο και ειδικά στον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που έχει  εμπειρία από τη θητεια του στην κυβερνηση Σαμαρά, ο οποίος περιμένει πως θα τον υποδεχθούν οι θεσμοί αλλά  και οι αγορές.

Ο Χρήστος Σταικούρας προτιμήθηκε για το νευραλγικό  υπουργείο Οικονομικών έναντι μίας εξωκοινοβουλευτικής λύσης καθώς εκρίθη οτι συνδυάζει την τεχνοκρατική ικανότητα και τη διαπραγματευτική εμπειρία με μία καθαρά νεοδημοκρατική ταυτότητα. Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε δίπλα του σε θέση υφυπουργών τους τεχνοκράτες Θ. Σκυλακάκη από τη Δράση για τη δημοσιονομική πολιτική και Γ. Ζαββό  για το  χρηματοπιστωτικό σύστημα και περιμένει το σχήμα των τριών να έχει άμεσο και μέγιστο αποτέλεσμα. Την αρμοδιότητα για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, έχει ο Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης από τη σκληρή Σαμαρική δεξιά αναλαμβάνει το παραγωγικό Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων , με υφυπουργούς τους Γιάννη Τσακίρη για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκο Παπαθανάση για τη βιομηχανία και το εμπόριο και Χρήστο Δήμα για την έρευνα και τεχνολογία.

Στον έτερο προερχόμενο από το ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη περνά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων π, με υφυπουργό αρμόδιο για την κοινή αγροτική πολιτική τον Κώστα Σκρέκα, και για την αλιευτική πολιτική την Φωτεινή Αραμπατζή.

Ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και παραλαμβάνει την  νάρκη της ΔΕΗ με υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων τον Γεράσιμο Θωμά τεχνοκράτη με θητεία στις Βρυξέλλες, και υφυπουργό αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, τον Δημήτρη Οικονόμου..

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Νίκος Δένδιας, με υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υφυπουργό για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια τον Κώστα Φραγκογιάννη και υφυπουργό αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό τον Αντώνη Διαμαντάρη. Ο νέος υπουργός και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχουν συν τοις άλλοις το δύσκολο έργο της πλήρους αποκατάστασης των συνεπειών της αρνητικής στάσης της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους.

Τη θέση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής που μετατρέπεται σε Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο επικεφαλής του thnik tank Διανέοσις, Κυριάκος Πιερρακάκης. Υφυπουργός για θέματα απλούστευσης διαδικασιών αναλαμβάνει ο Γεώργιος Γεωργαντάς, και για θέματα ψηφιακής στρατηγικής ο Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος άνθρωπος της αγοράς.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σημειώνεται πως στο υπουργείο Εσωτερικών μεταβιβάζονται και οι αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Θέση υφυπουργού με αρμοδιότητα τη θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών αναλαμβάνει ο εξωκοινοβουλευτικός και επίσης στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας -Θράκης αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Καράογλου.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Κώστας Τσιάρας, και στη θέση του υφυπουργού ο Δημήτρης Κράνης. Η τοποθέτηση του σχολιάστηκε  καθώς ο Δημήτρης Κράνης   υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών και η ΝΔ είχε έντονα επικρίνει την τοποθέτηση  της Βασιλικής Θάνου, μετά την συνταξιοδότηση της από το δικαστικό Σώμα,   στη θεση της προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Αλέξη Τσίπρα.

Στο υπουργείο Εργασίας επιστρέφει ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, με υφυπουργό για θέματα κοινωνικής ασφάλισης τον Παναγιώτη Μηταράκη και υφυπουργό αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στη θέση του ευαίσθητου υπουργού Υγείας τοποθετείται ο Βασίλης Κικίλιας, με υφυπουργό τον Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στο υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει η πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και στενή συνεργάτιδα του Βαγγέλη Βενιζέλου, Λίνα Μενδώνη, με υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Υπουργός Τουρισμού αναλαμβάνει ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, ο Μάνος Κόνσολας.

 Ηχηρό ήταν το ΟΧΙ της Ολγας Κεφαλογιάννη όταν της προτάθηκε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο είχε και στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η βουλευτής της Α Αθηνών αρνήθηκε λέγοντας ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά και γιατί φέρεται να είχε συζητήσει για το Πολιτισμού, το οποίο υπήρξαν αρχικά σκέψεις να ενοποιηθεί με το Τουρισμού.

Το κρίσιμο λόγω της έντασης στα ελληνοτουρκικά υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με υφυπουργό τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει ακόμα ένας Καραμανλής, ο Κώστας Καραμανλής  του Αχιλλέα, ενώ υφυπουργός για θέματα μεταφορών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, ενώ στη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής τοποθετείται η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, και του υφυπουργού αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης τον Βασίλη Διγαλάκη.

Στο Προστασίας του Πολίτη που μετατρέπεται σε υπερυπουργείο, επιβεβαιώνοντας την υψηλή θέση που λαμβάνει η  δημόσια ασφάλεια στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης τοποθετείται το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος κρατούσε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, τόσο κατά τη διακυβέρνηση Παπανδρέου (Οκτώβριος 2009 -Σεπτέμβριος 2010), όσο και κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά (Μάρτιος -Μάιος 2012), ενώ διετέλεσε υπουργός Δημοσιας Τάξης κατά τη διακυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 1999 -2003. Σημειώνεται πως στο εν λόγω υπουργείο θα ενσωματωθεί η Μεταναστευτική Πολιτική, την οποία αναλαμβάνει ως αναπληρωτής ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΑΣ, Λευτέρη Οικονόμου να τοποθετείται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού για την αντεγκληματική πολιτική. Σημειώνεται πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλλει την μεταφορά τις δικαιοδοσίας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ.Χρυσοχοϊδης, επελέγη ως ο άνθρωπος που θα εφαρμόσει μία αυστηρή πολιτική δημόσιας ασφάλειας, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά χωρίς να έχει την “ταμπέλα” του ακροδεξιού.

Νέος Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Κώστας Τασούλας, κάτι που θα επιβεβαιωθεί αφού λάβει την ψήφο της πλειοψηφίας κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής.

Θέση υπουργού Επικρατείας λαμβάνει ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, νυν στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Ζούλας. Διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο εξάδερφος του Κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Άκης Σκέρτσος, ενώ υπενθυμίζεται πως τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Στέλιος Πέτσας.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Πικραμένος αναμένεται να οριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΙΝ.ΑΛ διέγραψε τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την Λίνα Μενδόνη  μετά τον διορισμό τους σε  υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στις 17 Ιουλίου ανοίγει η Βουλή

Σημειώνεται τέλος πως η Βουλή αναμένεται να ανοίξει στις 17 Ιουλίου για να ξεκινήσει τις εργασίες της νέας κυβέρνησης.  Το τριήμερο 19-21 Ιουλίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ενώ μέχρι τις 10 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχουν ψηφιστεί και τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης προτίθεται να προωθήσει σειρά νομοσχεδίων μέσα στο κατακαλόκαιρο, στην προσπάθειά του να στείλει «μήνυμα αλλαγής» στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρώτο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή της δομής και λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους, ενώ εξίσου άμεσα θα προχωρήσει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, και οι λιγοστές σε αυτή τη φάση παρεμβάσεις στη φορολογία. Ακόμη, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει και η Συνταγματική Αναθεώρηση, με σκοπό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.